USA-ekspert: Obama var tvunget til Hagel-afsked

USA's forsvarsminister, Chuck Hagel, magtede ikke at styre landets forsvarsministerium, og det er derfor, at han nu forlader sin post. Det mener ekspert i amerikansk politik, Mads Fuglede.

Mandag er det blevet offentliggjort, at Barack Obama og Chuck Hagel er blevet enige om, at Hagel ikke skal fortsætte på posten. Men Mads Fuglede mener ikke, at der er tale om en gensidig aftale.

- Jeg tror, at Hagel er blevet fyret, hvilket er meget usædvanligt, når landet står midt i en krig. Fyringen er et billede på, at Barack Obama er en svækket mand. Han havde ikke forventet at stå i denne situation, men han er blevet nødt til det.

- Hagel er et offer for Islamisk Stat og et offer for sin manglende evne til at styre Pentagon. Han tabte ganske enkelt den interne magtkamp med generalerne i Pentagon, siger Mads Fuglede.

Han fortæller, at Barack Obama og Chuck Hagel ikke er enige på mange punkter - blandt andet om hvordan indsatsen med Islamisk Stat skal gennemføres.

- Obama har følt, at han blev nødt til at komme af med Hagel, hvis han skal have et effektivt og troværdigt modsvar til det, der foregår i Syrien og Irak. Hagel har nemlig været for svag og tabt den interne kamp til generalerne i Pentagon.

- Hagen bliver derfor et offer, han må bruge for at komme videre med en ny forsvarsminister og en tro på, at det arbejde man gør i Syrien, er det rigtige for at slå Islamisk Stat, siger Mads Fuglede.

Han mener, at den kommende forsvarsminister kan blive en kvinde.

- Jeg tror, at den næste forsvarsminister bliver Michele Flournoy. Hun har tidligere været viceforsvarsminister, og hun har stort kendskab til Pentagon. Hun forstår, hvilke opgaver hun kommer til at stå overfor, så jeg kan godt se hende på posten, mener Mads Fuglede.

Michele Flournoy siges at være i spil til posten sammen med senator Jack Reed fra Rhode Island og tidligere viceforsvarsminister Ashton Carter.

/ritzau/

 

Dagens Gossip