USA er bekymret: Rygte om bortført journalist i Ukraine

Skrevet af admin

23/04/2014

Dagens topnyheder

USA tager meldinger om en bortført amerikansk journalist meget alvorligt og er bekymret over udviklingen, oplyser de amerikanske myndigheder onsdag.

- Vi er dybt bekymrede over rapporteringer om, at en amerikansk statsborger og journalist angiveligt er blevet kidnappet af prorussiske separatister i Slavjansk, Ukraine, siger talskvinden for det amerikanske udenrigsministerium, Jen Psaki.

- Vi fordømmer sådanne handlinger og alle de kidnapninger, der er sket den seneste tid i det østlige Ukraine. Det er i direkte strid med de forpligtelser, der blev vedtaget ved aftalen i Geneve, siger Psaki.

I en erklæring på nyhedsmediet Vice News bekræftede mediet tirsdag, at en af dets journalister, Simon Ostrovsky, var blevet taget til fange af prorussiske styrker i Ukraine.

Mediet skrev, at det "var i kontakt med det amerikanske udenrigsministerium og andre relevante myndigheder for at gøre alt for at sikre vores ven og kollegas sikkerhed."

Rygterne får USA til at kræve handling fra Rusland.

- Vi opfordrer Rusland til at bruge sin indflydelse på disse grupper til at frigive alle gidsler i det østlige Ukraine, siger Jen Psaki.

- Vi har også udtrykt vores bekymring over for ukrainske embedsmænd, der arbejder sammen med de lokale myndigheder om at deeskalere konflikten og oprette stabilitet i og omkring Slavjansk, tilføjer hun.

De prorussiske separatister i byen Slavjansk i Østukraine beskyldes for at holde flere journalister fanget.

Byens lokale oprørsleder og selvudnævnte borgmester for separatisterne, Vjatjeslav Ponomarjov, bekræfter, at journalisten er hos dem. Han afviser dog, at der er tale om en gidselsituation.

- Der er ikke noget galt med Ostrovsky. Han er hos os, han har det godt og opholder sig på et rent sted. Han er ikke et gidsel, men vores gæst. Vi har blot givet ham et sted at bo, siger Ponomarjov ifølge Reuters.

Ifølge Ponomarjov blev journalisten tilbageholdt for at sprede løgne, der var "destabiliserende" for prorusserne.

/ritzau/AFP