USA er forarget: Krænkende at pille ved fly-beviser

Det er under al kritik, at redningsfolk og eksperter ikke får fri og sikker adgang til det sted, hvor et fly fra Malaysia Airlines torsdag styrtede ned, mener amerikanerne.

USA kalder det uacceptabelt og opfordrer til at give adgang til katastrofeområdet i det østlige Ukraine.

- Ulykkesstedet er ikke sikkert, og der er adskillige beretninger om lig, der bliver fjernet, dele af flyet og andre vragdele, der bliver trukket væk, og potentielle beviser, der bliver forvansket, lyder det fra Jen Psaki, talskvinde for det amerikanske udenrigsministerium.

- Det er uacceptabelt og en krænkelse over for alle dem, der har mistet pårørende, og i forhold til ofrenes værdighed, fortsætter hun.

298 personer mistede livet, da passagerflyet MH17 efter alt at dømme blev skudt ned i luftrummet over Østukraine. Flyet var på vej fra Holland til Malaysia, da det styrtede fra 10 kilometers højde.

Også Holland er forfærdet over, at lig på ulykkesstedet angiveligt bliver slæbt rundt. Næsten 200 hollændere var om bord på Malaysia Airlines-flyet.

Ingen har taget skylden for nedskydningen af flyet, men ifølge ukrainske efterretninger har russiske statsborgere været indblandet. Tre jord-til-luft-missiler af typen BUK-1 eller SA-11-missilsystemer skulle være blevet bragt til Ukraine fra Rusland sammen med tre russere, der kunne betjene udstyret.

Ifølge avisen Wall Street Journal peger også amerikanske efterretninger imod Moskva. Anonyme topembedsfolk fortæller til avisen, at USA mistænker Rusland for at have smuglet sofistikerede missilsystemer ind over grænsen til Ukraine sammen med andet militærudstyr - herunder kampvogne.

Efter flystyrtet skulle missiludstyret dog være blevet fragtet tilbage til Rusland.

- Formodningen er, at de forsøger at fjerne beviser for, hvad de gjorde, siger en embedsmand til avisen.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip