USA er utilfreds med tysk håndtering af spion-anklager

Efter en uges amerikansk tavshed omkring den nyeste spionskandale mellem USA og Tyskland antyder en talsmand fra Det Hvide Hus nu, at USA er utilfreds med tyskernes håndtering af sagen i medierne.

- Allierede med sofistikerede efterretningstjenester som USA og Tyskland forstår præcis, hvad disse efterretningsforhold og aktiviteter indebærer, siger talsmand Josh Earnest.

Tyskland bad torsdag CIA's chef på den amerikanske ambassade i Berlin om at forlade forbundsrepublikken - et hidtil uset skridt over for en af landets tætteste allierede.

Det nye diplomatiske lavpunkt mellem de to nationer kom efter afsløringer af, at to tyskere - en efterretningsmedarbejder og en soldat - er mistænkt for omfattende spionage for amerikanerne henholdsvis i Forbundsdagen og forsvarsministeriet i Berlin.

- Eventuelle forskelligheder, som vi måtte have, løses bedst gennem de etablerede private kanaler, ikke gennem medierne, siger Josh Earnest på et pressemøde.

Adspurgt om hans kommentar kan tolkes som en kritik af Tysklands reaktion, svarer Josh Earnest, at det er op til journalisterne at tolke meningen.

Samtidig lufter flere embedsmænd i Washington anonymt deres frustration over Tyskland over for nyhedsbureauet AFP.

Forholdet mellem USA og Tyskland har i forvejen været anspændt, efter at det sidste år blev afsløret, at efterretningstjenesten NSA aflyttede forbundskansler Angela Merkels mobiltelefon.

Josh Earnest understreger også på pressemødet, at USA's præsident, Barack Obama, opfatter Merkel som en "effektiv partner", fordi hun samarbejder godt med andre nationer.

- Præsidenten er glad for hende (Merkel, red.) - ikke kun på det personlige plan, men også på grund af den professionalisme, hun har i udførelsen af sit arbejde.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip