USA følger EU og indfører sanktioner mod Krim

Den amerikanske præsident, Barack Obama, er klar til at indføre sanktioner på handelsområdet mod Krim som følge af den russiske annektering af halvøen tidligere på året.

Sanktionerne skal gælde eksport af varer, teknologi eller tjenester til Krim.

- Meningen er at gøre det klart over for amerikanske selskaber i regionen, at USA ikke vil acceptere Ruslands besættelse og forsøg på at annektere Krim, lyder det fra Obama.

Præsidenten har samtidig sat en række enkeltpersoner og selskaber, der gør forretning i området, på en sanktionsliste. 24 ukrainere og russere samt adskillige selskaber er kommet på listen, fordi de angiveligt er med til at destabilisere situationen i Ukraine.

Varslingen af de amerikanske sanktioner mod Krim kommer, efter at EU torsdag besluttede at stramme sine sanktioner i forbindelse med konflikten i Ukraine.

De betyder, at borgere og virksomheder forbydes at investere i Krim. Der bliver samtidig lukket ned for eksport af varer til brug inden for transport-, telekom- og energisektoren - herunder olie og gas.

Endelig gælder forbuddet tjenester inden for turisme, hvilket også betyder, at europæiske krydstogtskibe ikke må lægge til i havne på Krim.

Også Canada har fredag indført lignende sanktioner.

Da Rusland annekterede Krim i marts, indførte Vesten sanktioner, der har bragt Ruslands økonomi på slingrekurs. I øjeblikket er russerne dog hårdest ramt af et drastisk fald i olieprisen.

Cocktailen har sendt den russiske valuta, rublen, på en gevaldig rutsjetur, og over for både euro og amerikanske dollar er rublen svækket markant.

Mandag forsøgte den russiske centralbank uden det store held at styrke rublen ved at hæve renten til 17 procent fra 10,5 procent.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip