USA: Foley-video er autentisk

USA's nationale sikkerhedsråd har fastslået, at en video, som viser en halshugning af den amerikanske journalist James Foley er autentisk, siger en talskvinde for sikkerhedsrådet.

- De amerikanske efterretningstjenester har analyseret den nyligt udsendte video, som viser de amerikanske statsborgere James Foley og Steven Sotloff, siger talskvinden Caitlin Hayden.

- Vi er nået frem til, at denne video er autentisk. Vi vil løbende komme med flere oplysninger, tilføjer hun.

Militante fra Islamisk Stat havde lagt videoen, der viser en halshugning af Foley, ud på nettet tidligere onsdag. Videoen viser også den amerikanske journalist Steven Sotloff, som bliver holdt som gidsel af gruppen.

Islamisk Stat truer med også at dræbe Sotloff, hvis USA ikke indstiller luftangreb af gruppen i Irak.

Sotloff, som er freelancejournalist, har været forsvundet siden den 4. august sidste år, hvor han blev bortført nær Syriens største by Aleppo.

Drabet på James Foley er Islamisk Stats "første terrorangreb mod USA", siger den tidligere vicedirektør i CIA Michael Morell, som var fungerende efterretningschef i USA i 2012 og 2013.

Ifølge Morell og andre iagttagere kan halshugningen af den amerikanske journalist åbne en front, hvor der fra Vestens side kommer mere og mere fokus på forebyggelse af IS-terrorangreb i USA og Europa.

Videoen, der blev lagt på internet tirsdag, viser en maskeret mand, der halshugger det, som ligner James Foley, mens han sidder på knæ i en orange kjortel.

Den 40-årige Foley arbejdede som freelancejournalist, da han i november 2012 blev bortført i det nordlige Syrien, mens han var på vej til den tyrkiske grænse.

Ifølge Ritzaus oplysninger har James Foley siddet fanget hos den samme gruppe gidseltagere, som i mere end et år tilbageholdte den danske freelancefotograf Daniel Rye Ottosen. Danskeren blev sat fri i juni mod en betragtelig løsesum.

/ritzau/AFP