USA forbyder væske i håndbagagen på fly til Rusland

De amerikanske myndigheder har midlertidigt valgt at forbyde rejsende at tage væske, gel og spraydåser med i håndbagen på fly til Rusland - værtslandet for vinter-OL, der begynder fredag.

Transportsikkerheds-myndighedernes beslutning kommer, efter at Washington har advaret amerikanske og udenlandske flyselskaber om, at ekstremister ville kunne finde på at placere sprængstof i eksempelvis tandpastatuber.

De forbudte væsker kan dog stadig pakkes i kufferten og komme med om bord via den indcheckede bagage. Receptpligtig medicin kan fortsat pakkes i håndbagagen.

Rusland satte allerede i sidste måned stop for væske og gel om bord på indenrigsfly.

Der er frygt for, at terrorister vil bruge vinterlegene i Rusland som mål for et angreb. Særligt efter at selvmordsbombere i december dræbte 34 mennesker i den russiske by Volgograd, der ligger 700 kilometer nordøst for værtsbyen Sotji.

Russiske sikkerhedsstyrker bekæmper stadig oprørere i Kaukasus-området, og militante har truet med at slå til mod mål i Rusland, mens legene er i gang.

Omkring 40.000 medlemmer af de russiske sikkerhedsstyrker er på plads i og omkring Sotji i en af de største sikkerhedsoperationer i de olympiske leges historie.

To amerikanske krigsskibe er også ankommet til Sortehavet og er klar til at yde assistance, hvis der bliver behov for det.

I et interview med tv-kanalen NBC siger den amerikanske præsident, Barack Obama, at Rusland har en "enorm interesse" i at forhindre terror under vinter-OL.

- Rusland har naturligvis en enorm interesse i at forebygge enhver form for terrorhandling eller vold ved lokaliteterne. De har lagt en masse ressourcer i arbejdet, siger Obama.

Han siger samtidig, at Washington gør alt, hvad man kan for at hjælpe med sørge for, at atleterne er i sikkerhed i Sotji.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip