USA giver grønt lys: Tag færgen til og fra Cuba

En rute for passagerfærger mellem det amerikanske og cubanske fastland er kommet et skridt nærmere at blive til virkelighed.

Ifølge en kilde i det amerikanske finansministerium har ministeriet tirsdag godkendt et ukendt antal licenser til passagerfærgedrift mellem USA og Cuba, skriver Reuters.

- Jeg kan bekræfte, at ministeriet har tildelt visse specifikke licenser for passagerfærger, men jeg kan ikke oplyse hvor mange og til hvem, siger talsmanden Hagar Chemali.

Nyhedsbureauet AFP skriver, at mindst fire selskaber har bekræftet, at de har fået fingre i en licens.

En af licenserne er tildelt selskabet Baja Ferries, som er en del af en stor shippinggruppe, der både har passagerfærger og sejler med gods. Det fortæller en advokat, der har været involveret i licensansøgningerne.

- Skibene er klar til at tage af sted. Dette er yderligere et skridt på vejen mod at bringe Cuba og USA tættere sammen, siger advokaten Robers Muse til Reuters.

Der er omkring 150 kilometer mellem den sydlige del af Florida og Cuba.

Der kan dog godt gå noget tid, før man kan tage søvejen mellem USA og Cuba, blandt andet fordi regeringen i Cuba endnu ikke har givet tilladelser til færgedriften.

Der har ikke været færgetrafik mellem Cuba og USA siden begyndelsen af 1960'erne, efter at Fidel Castro et par år tidligere var kommet til magten i den lille østat efter en revolution.

Siden har forholdet mellem USA og Cuba været anspændt, men i december blev landene enige om at forsøge at normalisere forholdet.

Det har blandt andet betydet, at USA har fjernet Cuba fra en liste over lande, der finansierer terror. Samtidig mødtes de to landes statsledere, Barack Obama og Raul Castro, i april under Summit of Americas under stor bevågenhed.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip