USA har på to døgn angrebet ni gange i Syrien

USA gennemførte torsdag og fredag ni angreb i Syrien mod militante fra Islamisk Stat - syv af angrebene var rettet mod mål nær grænsebyen Kobani, oplyser den amerikanske centralkommando.

Ved angrebene er der blandt andet ødelagt to af Islamisk Stats træningslejre, en kampvogn og køretøjer. Samtidig er to små enheder ramt.

To angreb var rettet mod mål i andre syriske byer, Dayr az Zawr og al Hasakah.

En FN-udsending til Syrien opfordrer Tyrkiet til at gribe ind for at hindre en massakre i Kobani, hvis eller når Islamisk Stat vinder kontrol over byen. Han siger, at han frygter en gentagelse af den massakre som fandt sted i 1995 i Srebrenica i Bosnien, hvor over 8000 muslimske mænd og drenge blev slået ihjel af bosniske serbere.

Staffan de Mistura, der er FN's udsending til Syrien, appellerer til Ankara om at lade "frivillige" krydse grænsen til Syrien og hjælpe den kurdiske milits, der forsvarer den kurdiske by, som ligger så tæt på grænsen, at tyrkerne kan følge slagets gang med det blotte øje.

- Husker I Srebrenica? Det gør vi. Vi har aldrig glemt det, og vi kommer sikkert aldrig til at tilgive os selv, siger de Mistura.

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, står i et dilemma, da Tyrkiet i årtier har kæmpet mod den tyrkisk-kurdiske separatistbevægelse PKK, som er tæt knyttet til den kurdiske milits, som Ankara nu er under pres for at hjælpe.

Tony Blinken, der er en af de ledende nationale sikkerhedsrådgivere for præsident Barack Obama, siger, at IS nu kontrollerer 40 procent af Kobani og efter alt at dømme vil kunne indtage byen.

- Militante fra IS har overtaget omkring 40 procent, mens de lokale kurdiske militser stadig kontrollere 60 procent, siger han.

Blinken tilføjer, at det er usikkert, hvad der vil ske nu, da der mangler landstyrker i området og luftangreb ikke alene kan ændre situationen.

Han pointerer, at der vil være andre steder, hvor det amerikanske militærs handlinger "måske og måske ikke vil have effekt."

- Der er andre Kobanier i Irak, og der er andre Kobanier i Syrien. Vi ser det dagligt, siger han.

/ritzau/Reuters