USA kaster våben ned til kurdere nær Kobani

Amerikanske fly har kastet våben, ammunition og medicin ned til de kurdiske militssoldater, der kæmper mod den militante bevægelse Islamisk Stat, IS, nær den syriske by Kobani.

Det oplyser den amerikanske centralkommando i en erklæring søndag aften amerikansk tid.

Ifølge erklæringen har C-130-fragtfly gennemført "adskillige" nedkastninger over området. De "har til formål at muliggøre en fortsat modstand mod Isils (andet navn for Islamisk Stat, red.) forsøg på at erobre Kobani".

IS lancerede i midten af september en offensiv mod Kobani, der ligger tæt på den syrisk-tyrkiske grænse. Men ifølge USA's militære chefer har en række luftangreb den seneste uge sendt bevægelsen i defensiven.

I alt er der gennemført 135 luftangreb mod IS nær Kobani over de seneste dage, lyder det fra den amerikanske centralkommando.

- Men sikkerhedssituationen i Kobani er fortsat skrøbelig, da Isil fortsætter med at true byen, hedder det i erklæringen.

Tyrkiet har hidtil afvist at åbne grænsen ind i Syrien, så de pressede kurdiske militssoldater kunne få nye våben og forsyninger ind.

Det syriske parti PYD's væbnede gren, YPG, der fører an i forsvaret af Kobani, er nemlig allieret med Kurdistans Arbejderparti, PKK, som står på både USA og Tyrkiets liste over terrororganisationer.

USA's præsident, Barack Obama, ringede ifølge Det Hvide Hus søndag til sin tyrkiske kollega, præsident Recep Tayyip Erdogan. Men Erdogan afviser fortsat at sende våben over grænsen.

Samtidig har Erdogan udtrykt modstand mod eventuelle amerikanske våbenleverancer til kurderne, og derfor må nedkastningerne forventes at vække harme i Ankara.

Den amerikanske lufthjælp er den første af sin slags i den igangværende konflikt mellem en bred koalition af lande på den ene side og Islamisk Stat på den anden.

Forsyningerne stammer fra myndighederne i det selvstyrende kurdiske område af Irak.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip