USA kritiserer ny homolov i Uganda

USA kritiserer den nye homolov i Uganda, som giver mulighed for at straffe homofile med fængsel på livstid.

Loven blev vedtaget af nationalforsamlingen i Uganda i forrige uge.

Præsident Yoweri Museveni har endnu ikke underskrevet loven, men den støttes af størstedelen af befolkningen i Uganda, og det kan få den kristne præsident til at blåstemple loven.

Museveni skal beslutte sig inden 20. januar.

- Vi er dybt bekymret over, at nationalforsamlingen i Uganda vedtog en lov, som forbyder homofili, siger Jen Psaki, en talskvinde for udenrigsministeriet i Washington, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Den omstridte lov blev godkendt af et stort flertal i parlamentet efter at en paragraf, som åbnede mulighed for at idømme homofile dødsstraf, blev fjernet.

- Som amerikanere mener vil, at alle mennesker fortjener at leve i frihed og lighed. Og ingen skal frygte vold eller diskrimination for hvem de er, eller hvem de elsker, siger Jen Psaki.

USA og Uganda er nært allierede og arbejder tæt sammen på det militære område.

Præsident Barack Obama har tidligere fordømt lovforslaget som "modbydeligt", og sydafrikaneren Desmond Tutu, der har vundet Nobels fredspris, har sammenlignet loven med apartheid.

Også i Storbritannien har der været skarpe reaktioner på den nye anti-homolov i det afrikanske land.

Richard Branson, milliardæren bag pladeselskabet og luftfartsselskabet Virgin, opfordrede juleaften andre selskaber til at lægge Uganda på is.

- Den forfærdelige heksejagt på homofile og livstidsdommene indebærer, at det vil være i strid med min samvittighed at støtte dette land, siger Branson.

Uganda må genoverveje loven, mener han.

- Ellers risikerer det at blive boykottet af virksomheder og turister fra hele verden, siger Branson.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip