USA: Nye israelske bosættelser er uforenelig med fred

Der er irritation i USA over, at Israel har besluttet at opføre over 1000 nye boliger i det besatte Østjerusalem. Det er "uforeneligt" med de forsøg, der er på at sikre fred mellem israelere og palæstinensere, hedder det.

Den amerikanske regering er "dybt bekymret" over oplysningerne og har givet den amerikanske ambassade i Jerusalem besked om at få en forklaring af den israelske regering.

Premierminister Benjamin Netanyahu meddelte mandag, at bosættelserne i Østjerusalem skal udvides.

Det drejer sig om 1060 nye lejligheder og blev taget efter pres fra bosættere og det højreorienterede parti Habayit Hayehudi, skrev den israelske avis Haaretz.

Jordan har bedt om at få FN's Sikkerhedsråd indkaldt for at reagere på beslutningen.

- Vi vil fortsat gøre vores stilling absolut klar, at vi anser bosætteraktiviteterne for ulovlige, og vi modsætter os entydigt ensidige skridt, som foregriber Jerusalems fremtid, siger det amerikanske udenrigsministeriums talskvinde, Jen Psaki.

Det internationale samfunds mål er oprettelsen af en palæstinensisk stat i områder, som Israel besatte under Seksdagskrigen i 1967. Dengang blev også Østjerusalem besat.

- Israels ledere har sagt, at de vil støtte vejen til en tostatsløsning, men at agere med denne type handlinger er uforeneligt med fredsbestræbelserne, siger Psaki.

Israel siger, at hele Jerusalem bør være landets hovedstad, mens palæstinenserne har udset det østlige Jerusalem til deres fremtidige regeringsby.

USA har tidligere kritiseret udvidelsen af de jødiske bosættelser på Vestbredden, men har ikke fulgt det op ved at true med politiske konsekvenser.

Senest har den svenske regering bebudet, at den vil anerkende en palæstinensisk stat, og et flertal i det britiske parlament har støttet en resolution, som anerkender Palæstina.

Der bor cirka 550.000 israel ske bosættere på Vestbredden blandt den palæstinensiske befolkning på omkring 2,4 millioner.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip