USA om valg i Ukraine: En forfatningsstridig farce

Weekendens valg i de oprørskontrollerede områder af Ukraine bliver som ventet fordømt i hårde toner af USA, der kalder dem en forfatningsstridig farce.

- USA fordømmer de ugyldige, såkaldte valg som blev holdt af de russisk-støttede separatister i dele af Donetsk og Lugansk søndag, siger en talskvinde for præsident Barack Obamas nationale sikkerhedsråd, Bernadette Meehan.

Rusland har ignoreret appeller fra Ukraine, EU og USA om ikke at støtte valgene.

I begge de selvudråbte folkerepublikker Donetsk og Lugansk gik sejren til selvudnævnte prorussiske separatistledere.

- Disse fingerede valg var i strid med Ukraines forfatning, loven om (Østukraines, red.) særstatus og grundlæggende valglove, siger Bernadette Meehan.

I en udtalelse fra det amerikanske udenrigsministerium siger talskvinde Jen Psaki, at USA ikke anerkender de ledere, som blev valgt ved de "ulovlige afstemninger".

Hun advarer samtidig styret i Moskva om, at "hvis Rusland skulle anerkende de såkaldte valg, vil det kun tjene til at isolere landet yderligere".

Fra russisk side er tonen en helt anden. Ud over politisk støtte menes den russiske regering også at have støttet oprørerne i det østlige Ukraine militært.

- Vi respekterer dette udtryk for indbyggernes vilje i sydøst. De valgte har nu fået et mandat til at løse de praktiske spørgsmål med at genetablere et normalt liv i regionen, hed det mandag i en udtalelse fra udenrigsministeriet i Moskva.

Formelt har Ruslands præsident, Vladimir Putin, endnu ikke anerkendt gyldigheden af valgene.

Grigorij Karasin, russisk viceudenrigsminister, nævner heller ikke noget om en formel anerkendelse, men siger, at de nyvalgte ledere nu har mandat til at forhandle med regeringen i Kijev.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip