USA: Over en million kan have ebola inden nytår

Hvis det går helt galt, kan op til 1,4 millioner mennesker i Liberia og Sierra Leone være smittet med den uhelbredelige sygdom ebola i januar 2015.

Det anslår USA's Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC) i en analyse af den igangværende epidemi.

I analysen siger CDC, at antallet af smittede i de to lande den 20. januar kan ligge mellem 550.000 og 1,4 millioner, hvis planlagte hjælpeaktioner ikke virker.

Ifølge WHO, Verdenssundhedsorganisationen, har ebola-epidemien kostet 2811 mennesker livet siden begyndelsen af i år i Sierra Leone, Guinea, Liberia og Nigeria.

5864 er blevet smittet.

CDC baserer sine beregninger på, at ebola-epidemien er verdens største udbrud af sygdommen nogensinde, og at antallet af smittede er underrapporteret med en faktor på 2,5.

Eksperter advarer imidlertid om, at de tal, CDC har brugt i sine beregninger, er tre uger gamle.

Siden da har USA og andre nationer taget en række skridt for at bekæmpe epidemien i Vestafrika.

- Tallene reflekterer ikke de nuværende forhold, hedder det også i en erklæring fra CDC.

Tom Frieden, der er chef for CDC, siger, at organisationen alligevel har valgt at offentliggøre de forældede informationer, da de er beregnet for regeringer og hjælpeorganisationer, der så kan bruge dem som modeller for, hvad der kan ske.

- Bundlinjen her er, og det er et vigtigt redskab, at modellen viser, at en stor indsats nu kan knække ryggen på epidemien, siger han.

- Men modellen viser så også, at der er alvorlige omkostninger ved en forsinkelse.

WHO har advaret om, at antallet af smittede vil stige fra hundreder om ugen til tusinder hver uge, hvis der ikke gøres noget drastisk.

USA har indledt en militærmission, hvor soldater skal arbejde med træning og logistik i ebola-områderne.

/ritzau/AFP

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip