USA: Palæstina er ikke en stat og bør ikke være i ICC

Palæstina er ikke en selvstændig stat, og derfor kan palæstinenserne ikke være del af Den Internationale Straffedomstol, ICC, melder en talskvinde for det amerikanske udenrigsministerium.

- Det kvalificerer ikke til, at man kan tilslutte sig Den Internationale Straffedomstol, siger talskvinden Jen Psaki.

FN meddelte onsdag, at generalsekretær Ban Kim-moon har bekræftet, at palæstinenserne officielt vil blive medlem af ICC 1. april.

Mahmoud Abbas, den palæstinensiske selvstyrepræsident, underskrev før nytår en anmodning om, at det palæstinensiske selvstyre kan tilslutte sig ICC.

Når palæstinenserne træder ind i ICC-samarbejdet, kan domstolen bruges til at retsforfølge israelere for deres handlinger på Vestbredden, som Israel siden 1967 har holdt besat.

Reaktionen fra Israel er kommet omgående.

Premierminister Benjamin Netanyahu meddelte to dage efter den palæstinensiske anmodning, at Israel ville tilbageholde knap 800 millioner kroner i skatteindtægter til palæstinenserne.

Israel og den palæstinensiske ledelse har siden selvstyreaftalerne fra 1994 forsøgt at forhandle sig frem til en løsning om to selvstændige stater side om side.

Det er ikke lykkedes, og den gamle strid blusser stadig op engang imellem og koster blodsudgydelser.

De palæstinensiske selvstyremyndigheder siger, at deres mål er en palæstinensisk stat i Gaza og Vestbredden og med Østjerusalem som hovedstad.

/ritzau/

 

Dagens Gossip