USA sender fire Guantanamo-fanger til Afghanistan

Fire afghanske mænd, som har været tilbageholdt i den amerikanske Guantanamo-lejr i over et årti, er sendt hjem til Afghanistan.

Det oplyser USA's forsvarsministerium, Pentagon, lørdag.

Mændene blev sat om bord på et amerikansk militærfly og fløjet tilbage til deres hjemland natten til lørdag. Det er den første fangeoverførsel til Afghanistan siden 2009.

De fire mænd var mistænkt for at være medlemmer af Taliban eller en anden militant gruppe i Afghanistan, men en højtstående amerikansk kilde siger til Reuters, at stort set alle beskyldninger mod dem er droppet.

Det er ikke umiddelbart oplyst, hvornår de fire blev pågrebet, men de har siddet i Guantanamo i mere end 10 år.

De fire afghaneres sag har været gennemgået grundigt af seks ministerier og regeringsinstanser, som tager beslutninger om løsladelser fra Guantanamo, inden det blev besluttet at sende de fire tilbage Afghanistan, oplyser Pentagon ifølge nyhedsbureauet AFP.

Gennemgangen har blandt andet fokuseret på, om de fire fremover vil være en sikkerhedstrussel.

Lukning af den omstridte Guantanamo-lejr, som ligger på cubansk jord, var et af præsident Barack Obamas store valgløfter, da han blev valgt i 2008. Men især på grund af modstand fra Kongressen har det vist sig vanskeligt for præsidenten af indfri løftet.

Lejren blev oprindeligt åbnet af Obamas forgænger, præsident George W. Bush, i kølvandet på terrorangrebet mod USA den 11. september 2001.

Guantanamo er beregnet til terrormistænkte og såkaldt "illegale kombattanter", men har modtaget sønderlemmende kritik fra menneskeretsorganisationer, fordi de indsatte sidder i fangelejren i mange år uden at blive sigtet eller stillet for en dommer.

Med løsladelsen af de fire afghanske fanger er der nu 132 indsatte tilbage i Guantanamo-lejren.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip