USA sender krigsskib til Yemen

Den amerikanske flåde sender to krigsskibe til farvandet ud for Yemens kyst, bekræfter en talsmand i forsvarsministeriet Pentagon mandag aften.

Ifølge det amerikanske nyhedsbureau AP, som har talt med anonyme kilder i flåden, er målet for amerikanerne at stoppe leverancer af våben fra Iran.

En talsmand for Det Hvide Hus, Josh Earnest, udtrykker bekymring over Irans rolle i konflikten, men han kommenterer ikke direkte oplysningen om de to krigsskibe.

- Vi har set beviser på, at Iran sender våben og anden støtte til houthierne i Yemen. Den støtte vil kun bidrage til yderligere vold i landet, siger Earnest.

Reuters skriver omvendt på baggrund af et interview med en talsmand for Pentagon, at krigsskibene ikke er på en "specifik mission i forhold til at stoppe iranske våben."

De to skibe, som sendes af sted, er hangarskibet USS Theodore Roosevelt og missilkrydseren USS Normandy.

USA har ifølge AP ni skibe i regionen, herunder krydsere og destroyere, som har mandskab til at kunne borde og kontrollere lasten på andre skibe.

Den amerikanske flåde har særdeles dårlige minder fra Yemen. I år 2000 blev destroyeren USS Cole bombet i et selvmordsangreb, mens den lå ved kaj i den yemenitiske havneby Aden.

17 søofficerer blev dræbt, og adskillige blev såret. Al-Qaeda tog efterfølgende skylden.

Iran mistænkes for at sende våben til den shiitiske Houthi-milits og bevægelse, som har erobret magten i det fattige arabiske land tidligere på året.

Iran har afvist konkrete beskyldninger fra andre arabiske lande om iranske våben- og mandskabsleverancer.

Den øverste leder i Iran, ayatollah Ali Khamenei, beordrede søndag landets væbnede styrker til at øge beredskabet.

I marts dannede flere arabiske lande med Saudi-Arabien i spidsen en militær koalition, som bekæmper den shiitiske milits med luftangreb.

Hundredvis af mennesker er blevet dræbt de seneste uger i Yemen.

Saudi-Arabien var indtil houthiernes fremmarch nært allieret med Yemen, hvis præsident, Abd-Rabbu Mansour Hadi, tidligere på året flygtede til nabolandet.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip