USA sender militærrådgivere til kriseramte Irak

130 amerikanske militærrådgivere skal hjælpe med at vurdere omfanget af den humanitære mission, som USA tager del i i Irak.

Det oplyser USA's forsvarsminister, Chuck Hagel.

- Jeg har anbefalet præsidenten, og præsidenten har givet mig grønt lys, til at sende omkring 130 nye personer til det nordlige Irak i Erbil-området for at se nærmere på og give en mere dybtgående vurdering af, hvor vi kan fortsætte med at hjælpe, siger Hagel.

Tusindvis af civile irakere sidder i disse dage fanget på et bjerg i det nordlige Irak, hvortil de er flygtet for at komme væk fra militante islamister fra den berygtede bevægelse Islamisk Stat (IS).

USA har i den seneste tid forsynet flygtningene med mad og vand fra luften. Derudover har USA sendt kampfly og droner til det nordlige Irak for at støtte den kurdiske hærs bestræbelser på at slå tilbage mod de sunnimuslimske ekstremister.

Blandt andet har USA gennemført en række luftangreb mod Islamisk Stat.

Jihadisterne advares specifikt mod at nærme sig byen Erbil, hvor rådgivere fra det amerikanske militær har oprettet et kommandocenter.

Hagel understreger dog, at USA ikke går i krig i Irak.

- Jeg vil gerne påpege, at dette følger kriterierne, som præsident Obama har gjort meget klare. Det er ikke en udvidelse af USA's rolle på anden vis end at finde måder at bistå og rådgive de irakiske sikkerhedsstyrker. Som præsidenten har understreget, går vi ikke tilbage i Irak i de samme krigsmissioner, vi engang gjorde, siger Hagel.

Det ekstra personale udgøres af marinesoldater og specialstyrker, oplyser en embedsmand fra forsvarsministeriet.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip