USA strammer ebola-retningslinjer for sundhedspersonale

Sundhedsmyndighederne i USA har mandag aften lokal tid udstedt en række strammere retningslinjer for beskyttelse af sundhedspersonale, efter at to sygeplejersker fra Texas er blevet smittet med ebola i forbindelse med behandling af en liberisk patient.

De nye instruktioner "giver en større sikkerhedsmargin" for personalet, siger forebyggelseschef Thomas Frieden fra USA's Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse, CDC.

Konkret skal sundhedspersonale, der skal behandle ebola-patienter, gentagne gange trænes i og vise sig i stand til at tage det rette beskyttelsesudstyr på og af.

Udstyret skal dække hele kroppen og må ikke blotlægge huden hos personalet nogen steder.

- Den største risiko ved ebola-behandlingen er at tage udstyret af efter endt behandling. Hele processen bør blive overvåget og gjort systematisk, siger Thomas Frieden.

De nye retningslinjer erstatter et tidligere dokument fra CDC, som blev udstedt, før de to sygeplejersker blev smittet, mens de arbejdede på intensivafdelingen på Texas Health Presbyterian Hospital i Dallas.

- Fakta er, at disse tidligere retningslinjer ikke virkede for hospitalet, siger Thomas Frieden.

Myndighederne i USA har endnu ikke fundet ud af, hvordan sygeplejerskerne Nina Pham og Amber Vinson blev smittet.

Ifølge Frieden ligger de amerikanske anbefalinger nu tæt op ad de forholdsregler, som organisationen Læger uden Grænser følger i sit arbejde i Vestafrika, hvor flere end 4500 personer er døde af ebola i det nuværende udbrud.

Langt størstedelen er døde i de vestafrikanske lande Liberia, Sierra Leone og Guinea.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, udnævnte fredag den tidligere stabschef for vicepræsident Joe Biden til at stå i spidsen for og koordinere myndighedernes indsats med at inddæmme ebola i USA.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip