USA undgår nedlukning: Føderalt billion-budget vedtaget

Få timer før midnat amerikansk tid har et flertal i Repræsentanternes Hus i USA vedtaget et budget på knap 6600 milliarder kroner, der skal finansiere langt de fleste føderale udgifter i landet frem til 30. september 2015.

Det republikanske forslag blev vedtaget med 219 stemmer mod 206, efter at USA's præsident, Barack Obama, på forhånd havde opfordret sine partifæller hos Demokraterne til at støtte forslaget.

Dermed vil langt de fleste statsligt finansierede områder i USA være dækket økonomisk ind det kommende år, så der kan udbetales lønninger, og museer og nationalparker kan holdes åbne.

I oktober sidste år kunne Kongressens medlemmer ikke bliver enige om et budget, hvilket betød 15 dages nedlukning af de føderale funktioner i USA.

Budgettet skal nu også vedtages i Kongressens andet kammer, Senatet, og det ventes at tage op til to dage.

Derfor har Repræsentanternes Hus samtidig vedtaget en forlængelse af det nuværende budget med to dage for at forhindre, at dele af statsadministrationen må lukke ned, indtil Senatet får behandlet budgetforslaget færdigt, og præsident Obama kan skrive under.

Republikanerne, der ved midtvejsvalget i november sikrede sig flertallet i begge Kongressens kamre, er arge modstandere af præsidentens immigrationsreform, som han præsenterede for nylig.

For at tækkes de mest konservative republikanerne gælder budgettet på området for national sikkerhed, som immigration hører under, kun frem til februar.

Når den nye kongres træder sammen i det nye år, håber Republikanerne dermed, at de med deres flertal kan tvinge Obama til at skifte kurs ved at bruge budgettet som pressionsmiddel.

Foruden et budget for de føderale udgifter, har Repræsentanternes Hus også godkendt nødbudgetter for kampen mod ebola i Vestafrika og krigen mod Islamisk Stat i Irak og Syrien.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip