USA: Vi vil løse spionsag sammen med Tyskland

Vi har ingen kommentarer til oplysningerne om, at USA skulle have betalt en tysk efterretningsmand for at spionere mod det tyske parlament, men vi vil gerne samarbejde med Tyskland om at løse denne sag.

Det er beskeden fra Det Hvide Hus, efter at tyske politikere har bekræftet, at en 31-årig mand fra den tyske efterretningstjeneste BND på vegne af USA har spioneret mod et tysk parlamentsudvalg. Den mistænkte dobbeltagent blev anholdt sidste onsdag.

- Vi vil arbejde sammen med Tyskland om at løse denne situation på passende vis, siger Det Hvide Hus' talsmand, Josh Earnest.

Han siger, at man er bekendt med historien om en tysk dobbeltspion, men at han ikke kan kommentere sager om efterretninger. Samme melding kommer fra den amerikanske ambassade i Berlin.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, der er på besøg i Kina, er ikke glad.

- Hvis rapporterne er korrekte, så vil det være en alvorlig sag, siger hun og tilføjer:

- Hvis beskyldningerne er sande, så vil det for mig være i klar modstrid med, hvad jeg anser for at være et tillidsfuldt samarbejde mellem efterretningstjenester og partnere.

Samme melding lyder fra indenrigsminister Thomas de Maizière og udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier. De kræver, at der ikke bliver fejet mere ind under gulvtæppet, mens justitsminister Heiko Maas går så langt som til at tale om "amerikansk overvågningsvanvid"

Flere tyske politikere kræver som modsvar amerikanske diplomater udvist fra Tyskland.

- For øjeblikket holder vi fast i rækkefølgen: Først opklaring, så beslutter vi, hvad der skal gøres, siger Steinmeier ifølge nyhedsbureauet dpa.

Kilder fortæller til dpa, at den mistænkte spion har erkendt at have stjålet 218 dokumenter i løbet af to år og sendt dem til det amerikanske efterretningsvæsen. Til gengæld skulle manden have modtaget 25.000 euro.

Spionagen var blandt andet rettet mod et parlamentarisk undersøgelsesudvalg, der for Forbundsdagen er i gang med at granske den amerikanske efterretningstjenestes NSA's overvågning af Tyskland.

Med dokumenter, der er lækket af den amerikanske afhopper Edward Snowden, er det blevet afsløret, at Merkels mobiltelefon er blevet aflyttet af NSA - og det udløste sidste år en diplomatisk krise mellem de ellers så nære allierede Tyskland og USA.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip