USA vil have iransk og russisk hjælp til fred i Syrien

Krigen i Syrien har stået på i mere end fire år, og den amerikanske udenrigsminister appellerer til, at man snarest får gang i fredsprocessen, der længe har været låst.

Under et besøg i London hos sin britiske kollega, Philip Hammond, slår John Kerry lørdag til lyd for, at Iran og Rusland kan hjælpe med til at bringe Syriens præsident med i en politisk løsning.

- Vi har brug for at forhandle. Det er det, vi går efter, og vi håber, at Rusland, Iran og ethvert land med indflydelse vil hjælpe med at realisere dette, for det er det, som kan stoppe denne krise, siger Kerry og stiller et par åbne spørgsmål til Syrien og Rusland:

- Vi er parat til at forhandle. Er Assad klar til at forhandle, at forhandle rigtigt? Er Rusland klar til at bringe ham til forhandlingsbordet?

Meldingen fra den amerikanske udenrigsminister kommer i forlængelse af USA's kritik af Rusland, som har sendt flere soldater og mere militært udstyr til Syrien for at støtte Assad i kampen mod oprørsgrupper.

Appellen fra John Kerry er også knyttet til drøftelser om udfordringen med hundredtusindvis af flygtninge og migranter, som i øjeblikket søger mod Europa.

USA vil fortsat have Bashar al-Assad til at forlade præsidentposten, men amerikanerne stiller det ikke længere som en betingelse, at Assad går af med det samme.

- Det skal ikke nødvendigvis være fra dag ét eller i løbet af en måned, siger Kerry ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge den tidligere finske præsident og Nobelprismodtager, FN-diplomat Martti Ahtisaari, var Rusland i 2012 klar til at acceptere Assads afgang i forbindelse med et forslag fra Moskva.

Dengang afviste de øvrige fire permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd forslaget.

Årsagen var ifølge Ahtisaari, at landene anså det for overvejende sandsynligt, at Assad snart ville falde.

Assad har holdt skansen, selvom han i dag er under massivt pres og har mistet magten over store dele af landet til Islamisk Stat og andre oprørsgrupper.

/ritzau/

 

Dagens Gossip