USA vil spille med militære muskler i Polen

USA har planer om at gennemføre militære øvelser på polsk territorium midt i den højspændte situation mellem Vesten og Rusland.

Det oplyser den amerikanske ambassadør i Polen, Stephen Mull, fredag ifølge den polske radiostation Radio Zet.

- USA forbereder omfattende militære øvelser på flybasen Lask, siger han.

Ifølge radiostationen vil militærøvelserne muligvis blive afviklet med deltagelse af Polen, Tjekkiet, Ungarn, Slovakiet, Rumænien, Bulgarien og de baltiske lande.

Konflikten om Ukraine er fredag spidset yderligere til med det russiske overhus' formelle annektering af den omstridte ukrainske halvø Krim ved Sortehavet.

Efter parlamentsgodkendelsen underskrev den russiske præsident, Vladimir Putin, traktaten, som ifølge russisk lov gør Krim til en del af Rusland.

Vesten anerkender ikke russernes overtagelse af Krim, og EU har derfor indført sanktioner mod 33 russere og Krim-borgere, så de er forment adgang til EU, mens deres penge foreløbigt er frosset inde.

Diplomatiske kilder i Bruxelles bekræfter over for Ritzau, at man blandt de sanktionsramte finder højtstående russiske politikere.

Det drejer sig blandt andet om den russiske vicepremierminister, Dmitrij Rogosin, samt Sergej Narusjkin, der er formand for parlamentets underhus, Dumaen, og Valentina Matvijenko, der er formand for overhuset, Føderationsrådet.

USA's præsident, Barack Obama, har ligeledes varslet sanktioner, der kan ramme russiske banker, energivirksomheder og andre nøglesektorer, hvis Rusland og præsident Putin forværrer krisen.

Det var også Føderationsrådet, som 1. marts gav Putin grønt lys til at indsætte russiske tropper på Krim-halvøen.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip