USA vil teste superkanon til søs i 2016

USA's flåde er snart klar til at teste en futuristisk kanon, der kan affyre projektiler med syv gange lydens hastighed.

Den "Star Wars"-lignende teknologi skal nok få fjenderne til at tænke sig om en ekstra gang, mener flådens forskningschef, kontreadmiral Matthew Klunder.

Den såkaldte rail gun er allerede blevet testet på landjord, og i 2016 skal våbnet monteres på et af flådens fartøjer og testes til søs.

- Nu er det en realitet og ikke science fiction. Det er ægte. Man kan se det. Og det kan affyres, siger Matthew Klunder.

Våbnet vil styrke både USA's luftforsvar og missilforsvar, mener han.

Og så koster de 10 kilo tunge projektiler kun en brøkdel af de nuværende missiler.

Forskningschefen skønner, at alene prisforskellen - cirka 25.000 dollar for et rail gun-projektil mod 500.000 til 1,5 millioner dollar for et missil - kan få potentielle fjender til at overveje ulemperne ved at indlede en konflikt.

- De kan angribe os med alt, hvad de har. Men det faktum, at vi nu kan affyre en række af disse projektiler til en meget overkommelig pris, betyder efter min mening, at de ikke kan vinde, siger han.

Amerikanske embedsfolk har udtrykt bekymring over, at USA på grund af nedskæringer risikerer at sætte sit teknologiske forspring på det militære område over styr i forhold til rivaler som Kina og Rusland.

Men den bekymring kan våben som den elektromagnetiske rail gun være med til at fjerne, fordi et amerikansk krigsskib eksempelvis vil kunne forsvare sig og angribe nærmest uophørligt med det nye våben.

Krigsskibe kan medbringe "dusinvis" af missiler, men hundredvis af rail gun-projektiler.

- Dit magasin bliver aldrig tomt. Du bliver bare ved at med at skyde. Og det er overbevisende, siger Matthew Klunder.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip