USA's aflytning af Merkel kan overskygge EU-topmøde

Skrevet af admin

24/10/2013

Dagens topnyheder

Tysklands og Frankrigs beskyldninger om, at USA står bag omfattede spionaktiviteter i deres lande - deriblandt en mulig aflytning af forbundskansler Angela Merkel mobiltelefon - kan løbe med opmærksomheden, når EU-topmødet går i gang torsdag.

De 28 stats- og regeringschefer skulle her egentlig have talt om, hvordan digitalisering kan skabe vækst og arbejdspladser i Europa.

Men nu kan de to dage lange topmøde blive overskygget af den påståede amerikanske spionage mod to af USA's nærmeste allierede.

Den tyske forbundskansler og den franske præsident, François Hollande, vil tage emnet op ved et separat møde under topmødet, forlyder det ifølge tyske medier fra franske regeringskilder få timer før topmødets start.

Overvågningen står ikke på den officielle dagsordenen på topmødet, men vil givetvis også komme til at fylde en del på Merkels og de andre regeringslederes pressemøder i Bruxelles.

EU's justitskommissær, Viviane Reding, opfordrer EU-lederne til at bane vejen for et nyt databeskyttelsesdirektiv, som er del af det digitale indre marked, de drøfter torsdag.

- Nu har vi brug for en stor europæisk databeskyttelse mod store lyttende ører, uanset om det drejer sig om borgernes emails eller Angela Merkels mobiltelefon, siger Viviane Reding til den tyske netavis Bild Online.

Den tyske forbundsregering anser det for påvist, at Merkels mobiltelefon blev aflyttet. Sagen vækker i Tyskland mindelser om Stasi-overvågningen i det tidligere DDR.

- Merkel gjorde det klart over for den amerikanske præsident, at en sådan praksis, hvis den er rigtig, er fuldstændigt uacceptabel, har hendes talsmand sagt.

I Berlin har udenrigsminister Guido Westerwelle torsdag indkaldt den amerikanske ambassadør til at stå skoleret, og Forbundsdagens parlamentariske kontroludvalg, der overvåger efterretningstjenesternes arbejde, er ekstraordinært indkaldt.

Det Hvide Hus har afvist, at USA overvåger kanslerens kommunikation.

Afsløringerne i Tyskland kommer efter, at franske medier har skrevet om, at NSA hemmeligt har optaget mange millioner telefonopkald i Frankrig.

Hollande og Merkel vil kunne vente megen forståelse fra de andre EU-ledere, men efterretningsaktiviteter er ikke en del af EU's kompetence.

Det bedste, som den fransk-tyske akse ifølge Reuters kan håbe på, er en støtteerklæring og et krav til USA om at komme med en ordentlig forklaring.

/ritzau/