USA's centralbank holder kursen med ny forkvinde

Nedtrapningen af de månedlige opkøb af bolig- og statsobligationer i USA kommer umiddelbart til at fortsætte i samme tempo, selvom chefen for den amerikanske centralbank, the Fed, nu hedder Janet Yellen.

Det fremgår af den halvårlige status for den amerikanske økonomi, som samtidig er den nye forkvindes første, efter at hun for nylig har overtaget chefstolen fra Ben Bernanke.

Dermed vil den amerikanske centralbank fortsætte med at skrue ned for sit program, der i øjeblikket opkøber for 65 milliarder dollar i måneden i stedet for tidligere 85 milliarder dollar på månedlig basis.

Det ventes, at centralbanken vil skrue ned med 10 milliarder dollar på hvert af de forestående rentemøder, hvis ikke der opstår behov for andet.

Hos Sydbank har cheføkonom Jacob Graven gennemlæst talen, der er offentliggjort på forhånd. Han noterer sig, at centralbanken fastholder, at den amerikanske økonomi er på vej op i gear, og at inflationen vil stige i år.

- Derfor er det passende at nedtrappe opkøbet af obligationer for nye penge, vurderer Sydbanks cheføkonom i en kommentar.

I sin tale understreger Janet Yellen, at selvom arbejdsløsheden i USA er faldet til 6,6 procent, så er arbejdsmarkedet langtfra i normal form endnu.

Centralbanken har tidligere nævnt en arbejdsløshedsprocent på 6,5 som tærskelværdi for, hvornår pengepolitikken vil kunne strammes i verdens største økonomi.

Netop arbejdsløsheden var forud for talen det store spørgsmålstegn i forhold til, om Janet Yellen ville komme med nye signaler om, hvornår den korte rente bliver hævet fra det nuværende niveau på nul.

- Yellen kom ikke med noget nyt klart signal, men åbnede for, at man skal se på flere forskellige økonomiske indikatorer frem for kun arbejdsløsheden for at vurdere, hvornår renten skal hæves, siger Jacob Graven.

Starten på en knap så lempelig pengepolitik blev indledt sidste år under den mangeårige Fed-chef Ben Bernanke, og neddroslingen af støtteopkøbene ventes at ske i afmålte skridt.

Ved 16-tiden dansk tid går Janet Yellen for første gang som forkvinde for centralbanken på talerstolen i forbindelse med en tale i Repræsentanternes Hus.

/ritzau/

 

Dagens Gossip