USA's justitsminister Eric Holder trækker sig

USA's præsident, Barack Obama, må se sig om efter en ny justitsminister.

Præsidenten meddeler torsdag aften dansk tid, at justitsminister Eric Holder, en af Obamas nærmeste rådgivere, træder tilbage, men bliver på posten, indtil hans afløser er fundet.

- Med sin typiske pligtfølelse er Eric gået med til at fortsætte som justitsminister, indtil jeg har nomineret en afløser, og denne afløser er blevet godkendt af Senatet, siger Obama på en pressekonference i Washington med Holder ved sin side.

Obama takker samtidig Holder, som nåede at fælde en tåre i løbet af seancen.

- Vi har været fantastiske kolleger, men båndet mellem os er meget stærkere end det. I gode og dårlige tider - både personligt og professionelt - har du været der for mig, siger en rørt Eric Holder til præsidenten.

Holder har i en årrække haft et særligt forhold til præsidenten. Ligesom Obamas far, der kom til USA fra Kenya, var Holders far indvandrer fra Barbados.

Både Obama og Holder gik på Columbia University, og de gik begge i lag med en succesrig juridisk karriere, mens de også deler en forkærlighed for basketball.

De to mødtes dog først ved et middagsselskab i 2004.

Den 63-årige Holder var den første sorte amerikaner, der blev udnævnt til justitsminister. Han har siddet på posten i seks år, hvilket er usædvanligt længe. Han er en af de tre tilbageværende regeringsmedlemmer fra den første Obama-administration.

Eric Holder har markeret sig i kampen for borgerrettigheder og menneskerettigheder - blandt andet homoseksuelles rettigheder. Han har kæmpet for nedsatte straframmer for visse former for narkotikakriminalitet, og han har kæmpet for at få ændret våbenlovgivningen.

Holder har haft et anstrengt forhold til Kongressen, som har været domineret af Republikanerne de senere år.

Holder, der i 1988 blev udpeget som dommer ved Højesteret af daværende præsident Ronald Reagan, blev i 1993 den første sorte statsanklager i Washington.

I sidste måned besøgte justitsministeren byen Ferguson i Missouri, hvor en sort teenager var blevet skudt og dræbt af en hvid politimand, hvilket udløste voldsomme uroligheder.

Holder har ingen konkrete planer for fremtiden, men han har tilkendegivet, at han efter besøget i Ferguson ønsker at arbejde for at skabe bedre kommunikation og mere tillid mellem politiet og samfundets mindretal.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip