USA's midtvejsvalg er svær optakt til præsidentvalget

Nedtællingen til det amerikanske midtvejsvalg den 4. november er i fuld gang, og der er i Washington stor fokus på valgets betydning for de politikere, der har planer om at stille op ved præsidentvalget i 2016.

For Republikanerne kan det både blive en fordel og en ulempe, hvis de vinder kontrol over Senatet.

Hvis det sker, vil partiet få større indflydelse i de kommende to år, men det vil dermed også blive mere sårbart over for kritik under den forestående præsidentvalgkamp.

Potentielle republikanske præsidentkandidater som de to senatorer Marco Rubio fra Florida og Ted Cruz fra Texas risikerer at blive stærkt kritiseret af rivaler uden for Kongressen i forbindelse med omstridte afstemning om den nationale økonomi.

Iagttagere siger, at guvernører eller tidligere guvernører venter på chancen for i valgkampen at føre sig frem som modstandere af de upopulære ledere i Washington - også republikanere i Senatet og i Repræsentanternes Hus.

- Enhver, der er senator, og som stiller op til præsidentvalget, er selvfølgelig altid sårbar for kritik, fordi deres modstandere kan se, hvad de har stemt. Det er en fordel, som delstaternes guvernører har i forhold til Washington-politikerne, siger den republikanske valgstrateg Charlie Black.

- Jeg er overbevist om, at den næste præsident, USA får, er en guvernør, understreger han.

Blandt de guvernører, som kan ventes at stille op, er Rick Perry fra Texas og den tidligere Florida-guvernør Jeb Bush.

Black og andre republikanere fremhæver dog også, at potentielle præsidentkandidater fra det konservative parti vil få en del muligheder for at føre sig frem, hvis delstatsvalget bliver vundet af republikanerne.

Men Demokraterne siger, at hvis Republikanerne får flertal i begge Kongressens kamre efter den 4. november, vil det blive svært for partiets kandidater at fralægge sig ansvaret for de politiske beslutninger i Washington.

- Senatorerne vil få travlt med at tydeliggøre og forklare deres egen rolle i alt, hvad der sker eller ikke sker i Kongressen, siger Michael Feldman, en tidligere rådgiver for tidligere vicepræsident Al Gore.

Men han erkender samtidig, at "guvernørerne har det lettere," da de har frie hænder til at kritisere Kongressen.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip