USA's militær sendte miltbrand ved en fejl

Ti laboratorieprøver med aktiv miltbrand er blevet sendt fra USA's militær til private foretagender og en base i udlandet ved et uheld.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ni prøver med den farlige miltbrandspore er ved en fejl blevet sendt til laboratorier i ni amerikanske delstater. Yderligere en prøve med aktiv miltbrand er sendt til en amerikansk militærbase i Sydkorea, oplyser det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, onsdag.

Yderligere en prøve, der formodes at indeholde aktiv miltbrand, er ifølge Reuters sendt til en amerikansk militærbase i Sydkorea.

Pentagons talsmand, oberst Steve Warren, siger dog til nyhedsbureauet, at der ikke er tegn på, at medarbejdere har været i kontakt med den livsfarlige bakterie.

- Prøven blev destrueret i henhold til de gældende protokoller, siger Warren, der oplyser, at modtageren var Osan-luftbasen i Sydkorea.

I de amerikanske stater er der heller ingen meldinger om, at laboratoriemedarbejdere skulle have været udsat for de farlige bakterier.

Fejlen skulle heller ikke udgøre nogen fare for offentligheden, skriver AFP.

Miltbrand er en yderst dødelig sygdom, som spredes via bakteriesporer. Det har været anvendt som led i biovåbenprogrammer i USA og andre steder.

Det er et af forsvarets laboratorier i delstaten Utah, som "uforvarende" har overført prøverne bestående af aktive miltbrandbakterier.

Ifølge Reuters er fire civile amerikanere blevet bedt om at tage såkaldt forebyggende skridt for at forhindre miltbrandsmitte på grund af den farlige post. Nyhedsbureauet citerer en unavngiven amerikansk embedsmand for oplysningen.

Myndigheder har angiveligt bedt de fire personer om at tage medicin ud fra et forsigtighedsprincip. Det er ikke oplyst, hvad det specifikt indebærer, men ofte er der tale om en miltbrandvaccine, antibiotika eller begge dele.

Ud over de ti identificerede prøver, skal der angiveligt også være sendt aktiv miltbrand til andre private, føderale og akademiske institutioner i USA, siger en embedsmand ifølge Reuters.

Det var meningen, at prøverne, der er blevet sendt fra marts 2014 til april 2015, skulle være inaktive.

/ritzau/

 

Dagens Gossip