Usikkerhed om flere OSCE-observatører

OSCE siger, at det har mistet kontakt til flere medlemmer af en observatørgruppe i Lugansk - udover at et observatørhold muligvis stadig savnes i det østlige Ukraine.

Fire civile observatører fra OSCE, deriblandt en dansker, blev tidligere fredag meldt frigivet af en separatistleder, der udtalte sig til det russiske nyhedsbureau Interfax. Men OSCE oplyser til Ritzau, at man ikke kan bekræfte frigivelsen.

I en erklæring fra OSCE i Wien på Facebook hedder det videre, at et hold i Lugansk ikke har ladet høre fra sig siden torsdag aften.

Separatistlederen Aleksej Tjmilenko fra Den Selvudråbte Folkerepublik Lugansk, siger ellers til nyhedsbureauet Interfax, at de fire observatører - en dansker, en tyrker, en schweizer og en ester - blev frigivet efter at være tilbageholdt som en advarsel.

- Dette har været en advarsel til fremmede om, at de ikke skal begive sig ind i området uden først at have meldt deres ankomst, siger han til Interfax.

Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa fortalte tirsdag, at den havde mistet kontakten med gruppen på fire personer, der befandt sig i det urolige østlige Ukraine.

Prorussiske separatister i det østlige Ukraine bekræftede torsdag, at de fire observatører fra OSCE var blevet holdt tilbage siden mandag. De sagde, at observatørerne snart ville blive løsladt.

- Vi tog dem til fange. Grunden var, at de ikke skulle komme og blande sig. Jeg havde advaret dem. Nu vil vi finde ud af, hvem de er, se deres papirer og så lade dem gå. Vi er i kontakt med OSCE, sagde separatistlederen Vjatjeslav Ponomarjov torsdag.

Lederen af OSCE, Didier Burkhalter, kalder tilbageholdelsen af observatørerne - heriblandt en dansker - for en sabotagehandling.

De fire blev tilbageholdt ved en kontrolpost.

Observatørmissionen består af 280 ubevæbnede civilister. Deres job er at mødes med blandt andet lokale og nationale myndigheder samt etniske og religiøse grupper.

Ifølge Udenrigsministeriet er syv af observatørerne danskere.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip