Uskyldig i menneskejagt kan ikke få svar på erstatning

En ung studerende var i august sidste år centrum for en stor menneskejagt i København, hvor betjente med maskinpistoler bevogtede flere stationer.

Frygten for terror var helt ubegrundet, viste det sig. Inden da havde politiet advaret borgerne om manden og havde offentligt billeder af ham.

Alisiv Ceran har krævet erstatning, men efter seks måneder har anklagemyndigheden endnu ikke afgjort sagen.

Ovenikøbet har Alisiv Cerans advokat fået at vide, at der måske først træffes en beslutning i juni.

- Jeg finder det uforståeligt, siger advokat Erbil Kaya om det lave tempo i sagsbehandlingen.

- Der er tale om et ganske komprimeret forløb, hvor min klient, uden at vide det, har været en af Danmarks mest eftersøgte personer nogensinde, alt imens han sad ved eksamensbordet. Det burde ikke begrunde en så lang sagsbehandlingstid, siger advokaten.

Om formiddagen 28. august tog betjente med maskinpistoler opstilling ved stationer og andre steder i storbyen.

Politiet udsendte grynede overvågningsfotos af den mistænkte mand. Man kunne se ham med en rygsæk og en kuffert på Nørreport Station.

Men folk skulle ikke selv gribe fat i ham. De blev opfordret til at blot at observere.

Efter fem timer blev menneskejagten dog afblæst.

- Han havde et legalt formål, konstaterede en politichef på et pressemøde.

Den eftersøgte var til eksamen på Københavns Universitet. En kammerat havde gjort ham opmærksom på den massive menneskejagt, og derefter ringede han til politiet og søgte tilflugt på et handicap-toilet.

Alarmen skyldtes, at en kvinde i S-toget var blevet nervøs. Hun havde set en mand med skæg sidde og læse i en bog om terror. Pludselig havde han tabt nogle ledninger ud af en taske.

Det var den studerendes udstyr til en printer, som var faldet ud.

- Jeg er et af de fredeligste mennesker, du kan møde, sagde Alisiv Ceran efter postyret. Han studerer engelsk og mandarin. Underviseren havde givet ham emnet "War on terror."

I erstatningssagen har advokat Kaya rykket to gange. Senest har han fået at vide, at Statsadvokaten i København har "fremnoteret" sagen til juni. For tiden er det Rigsadvokaten, der overvejer spørgsmålet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip