Utøya-forældre føler sig glemt

Mange af forældrene til de unge mennesker, der overlevede tragedien på Utøya, føler sig glemt af det norske sundhedsvæsen og er stærkt traumatiserede, siger en norsk forsker.

- En del forældre føler sig glemt. Mange siger, at de følte, at de måtte sætte egne behov til side, og at den primære opgave var at hjælpe børnene. Først tænker man på at sikre tryghed for barnet, og så kommer egne behov, fortæller Tine Kristin Jensen, der er psykologiforsker ved Universitetet i Oslo, til Dagsavisen.

Sammen med to andre forskere ved Det Nationale Videnscenter for Vold og Traumatisk Stress (NKVTS) har hun skrevet en fagartikel om forældrene, som 22. juli 2011 sad hjemme, mens deres børn var fanget på Utøya.

Artiklen bliver tirsdag publiceret i et videnskabeligt tidsskrift. Den beskriver forældrenes og familiernes møde med sundhedsvæsnet i ugerne, månederne og årene efter tragedien.

Næsten seks af ud af 10 forældre har savnet hjælp til enten sig selv, børnene eller andre familiemedlemmer, viser undersøgelsen.

Og det er ifølge Tine Kristin Jensen naturligt, at forældrene har det svært.

- De sidder hjemme, får fat i en datter eller søn i telefonen og hører skyderi og skrig i baggrunden. Så forsvinder forbindelsen, og når de ringer op igen, er der ingen, der tager telefonen. Det kunne tage flere timer, før de fik at vide, om barnet var i tryghed, og i mellemtiden måtte de følge med i tv.

- Det er klart, at det har ført til, at flere forældre er stærkt traumatiserede, siger forskeren.

60 procent - eller 429 - af forældrene med overlevende børn fra Utøya har deltaget i undersøgelsen.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip