V anklager regeringen: Folketinget fik forkerte asyltal

Regeringen anklages for at vildlede Folketinget om antallet af forventede asylansøgere i 2014.

Da daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) i august for første gang erkendte, at antallet af asylansøgere steg, fortalte hun Folketinget, at tallet i år ville lande på "nærmere 10.000".

Af et nyt notat fra Justitsministeriet fremgår det imidlertid, at ministeriet allerede to uger inden havde opjusteret prognosen til 13.000 ansøgere, skriver Jyllands-Posten.

- Det er meget alvorligt. Vi spurgte, hvad forventningen var og fik på et samråd at vide, at det var 10.000. Så viser det sig, at de faktisk regnede med 13.000, siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen.

Antallet af asylansøgere har siden sommer været centralt for den politiske debat om asylregler.

Hækkerups underdrivelse af asyltallet faldt på et tidspunkt, da oppositionen kritiserede regeringen for ikke at begrænse flygtningestrømmen til Danmark.

Justitsministeriet oplyser til Jyllands-Posten, at Hækkerups tal ikke fremgik af talepapiret fra samrådet.

Hækkerup skriver i en mail, at "jeg har ikke været oplyst om tallet 13.000, så jeg kan ikke anklages for at have holdt informationer tilbage. Jeg har ikke haft nogen som helst intention om at vildlede Folketinget."

Hun kalder nu de 10.000 for "et eksempel". Men det får ikke oppositionen til at ændre sin kritik.

- Man siger forskellige ting, og det er vildledning af Folketinget. Det er svært at vurdere, om det er ond vilje, eller det er noget rod, siger udlændingeordfører for Dansk Folkeparti, Martin Henriksen.

Han forlanger ligesom Venstre en forklaring fra justitsminister Mette Frederiksen (S).

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip