V bøjer sig i sag om børnecheck til EU-borgere

Som oppositionsleder tordnede Lars Løkke Rasmussen (V) i foråret 2014 imod den daværende regering, som var begyndt at udbetale børnecheck til EU-borgere efter kort ophold i Danmark.

Alligevel vælger Venstre-regeringen nu at håndhæve EU-borgernes rettigheder. Det skriver Jyllands-Posten torsdag.

Løkke kaldte det i 2014 skandaløst, at regeringen ikke længere ville administrere efter dansk lov og holde fast i et toårigt optjeningsprincip.

Men da V-regeringen i sidste uge fremsatte et lovforslag, som strammer flygtningenes mulighed for at få børnechecken, fremgik det af bemærkningerne til lovforslaget, at EU-borgerne beholder deres rettigheder.

- Vi må jo nok erkende, at vi sidste forår stødte på nogle udfordringer i EU-systemet omkring optjeningsprincippet, siger Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, til Jyllands-Posten.

Regeringen ønsker fortsat ifølge avisen strammere regler for EU-borgeres ret til børnechecken, men hvor Venstre sidste år talte for at tage kampen op med EU-Domstolen, vil man nu forsøge at "arbejde sammen med ligesidede lande".

Dansk Folkeparti raser over Løkkes retræte i sagen.

- Det er helt hul i hovedet, at den ny regering bøjer sig for EU. Så hård, som Venstre var i retorikken dengang, burde partiet også være mere stålfast nu og prøve at tage sagen op med EU, siger partiets skatteordfører, Dennis Flydtkjær.

Modsat mener juraprofessor på Københavns Universitet Kirsten Ketscher, at Venstre er kommet til fornuft. Det er nemlig ifølge hende noget andet at sidde i regering og skulle slås med EU-Kommissionen end at sidde i opposition og have friske meninger.

Hun mener, at der uden tvivl ville være kommet en retssag mod Danmark, hvis Løkke havde holdt fast i, at regeringen ikke ville give børnechecken til EU-borgere. Og den retssag ville Danmark ifølge juraprofessoren tabe.

/ritzau/

 

Dagens Gossip