V-kandidat: Udlændingeudspil er diskriminerende

Venstres nye udlændingepolitik er endnu engang blevet mødt med kritik fra egne rækker.

Da først ordet blev givet mere eller mindre frit på Venstres landsmøde søndag, gik folketingskandidaten Kåre Traberg Smidt på talerstolen i Herning og talte dunder.

- Jeg mener, at 80 procent af det, der bliver lagt frem, er rigtig godt og det rigtige at gøre. Men der er altså også 20 procent, jeg anser som værende direkte diskriminerende og regulær valgflæsk, siger han.

Udlændingeudspillet har været kritiseret fra flere sider, fordi Venstre lægger op til, at borgere fra en række navngivne lande skal have lettere ved at rejse til Danmark og arbejde, fordi de vurderes som nemme at integrere.

Og det princip kan folketingskandidaten, der arbejder som advokat, ikke forlige sig med, da han oplever, at partiet signalerer, at det kun er "de rige, de kristne og de højtuddannede", der er velkomne i Danmark.

- Jeg tror, at en god Venstre-mand vil sige: "Jeg er sgu ligeglad med, hvem du tror på deroppe, bare de kan stå op klokken fem om morgenen og køre traktor". Det, mener jeg, er det rigtige, erklærer kandidaten.

Han slutter sig dermed til rækken af interne kritikere af Venstres sorteringsmekanisme, som blev undfanget under stor debat i sommermånederne.

På partiets sommergruppemøde valgte daværende socialordfører Eyvind Vesselbo ikke at stemme for vedtagelsen af udlændingepolitikken, og han mistede siden sit ordførerskab.

- Jeg ved godt, der er kommet rettelser siden vores sommerudspil, men det er stadigvæk en signalpolitik. Erhvervslivet ser allerede flaskehalse, vi har brug for folk udefra, og vi har også brug for dem om 10 og 20 år, erklærer Kåre Traberg Smidt.

Tidligere på ugen har også De Konservative og DI talt imod Venstres politik, men internt i det liberale oppositionsparti synes der trods kritiske røster primært at være opbakning til princippet.

I en rundspørge, som Ritzau har foretaget blandt lokalformænd, byrådsmedlemmer og regionspolitikere fra partiet, svarer 232 ud af 277 deltagere, at det er en god idé.

Kåre Traberg Smidt mener dog, at partiet bør opbløde retorikken.

- Der er utallige muligheder for at angribe regeringen andre steder end med den "DF-isering", vi ser her, mener han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip