V-ministre blev advaret mod børnefradrag

Både Skatteministeriet, Beskæftigelsesministeriet og Finansministeriet advarede allerede i 2010 VK-regeringen og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mod at ændre børnechecken til et skattefradrag.

Det viser en aktindsigt på 452 sider, som Berlingske er i besiddelse af.

Men alligevel har Lars Løkke Rasmussen og Venstre i oppositionen foreslået modellen som en løsning på problemet med børnechecken, hvor vandrende arbejdstagere kan sende børnepengene hjem til deres børn i hjemlandet fra første arbejdsdag i Danmark.

Skatteministeriet sendte i 2010 en notits til Statsministeriet, hvori der blandt andet stod:

- Skatteministeriet gør sig pt. overvejelser i samarbejde med Finansministeriet og Beskæftigelsesministeriet (Pensionsstyrelsen) om, hvordan problemstillingen kan håndteres - herunder hvorvidt det er muligt at omlægge børnefamilieydelsen til et skattefradrag.

- Det er dog vurderingen, at denne løsning i beskedent omfang begrænser problemet, ligesom den har en række uheldige konsekvenser, således at denne løsning ikke kan anbefales, lyder det i notitsen ifølge Berlingske.

Men søndag skrev Lars Løkke Rasmussen et personligt brev til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), hvor han foreslog, at problemet med børnechecken kan løses ved at ændre den til et skattefradrag.

Først tirsdag trak Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen, forslaget tilbage, efter at et notat fra Skatteministeriet viste, at 10.000 danskere helt vil miste deres børnecheck med denne omlægning, og hele 30.000 vil få mindre, end de gør i dag.

I 2010 vedtog den daværende VK-regering og DF et optjeningsprincip i 2010, så udlændinge først får børnecheck, når de har arbejdet to af de seneste 10 år i Danmark.

Men ifølge EU-Kommissionen er det i strid med EU's princip om arbejdskraftens frie bevægelighed.

/ritzau/

 

Dagens Gossip