V om terrorflygtninge: Asylansøgere skal screenes grundigt

Der er behov for en mere systematisk granskning af, om asylansøgeres historier holder vand, når de søger om ophold i Danmark.

Det mener Venstres rets- og udlændingeordfører, Karsten Lauritzen, der også er åben for at sende danske efterretningsfolk til Mellemøsten for at undersøge, om terrorister forklæder sig som flygtninge.

Han reagerer på, at Politiets sikkerhedstjeneste (PST) i Norge har opdaget, at op mod ti kvoteflygtninge på vej til Norge angiveligt havde forbindelse til Islamisk Stat og Nusra Fronten - begge militante bevægelser.

- Det er meget, meget alvorligt og dybt, dybt bekymrende, at flygtninge, der udgiver sig for at være på flugt, kommer til Norge med onde hensigter. Det udgør en terrortrussel, som vi er nødt til at erkende, siger Karsten Lauritzen.

- Vi bliver nødt til mere systematisk at screene de her asylansøgere, som kommer eksempelvis fra Syrien, for at finde ud af, om de historier, de fortæller, er rigtige, fortsætter han.

PST har som noget nyt to gange på et halvt år været i Mellemøsten for at rådgive de norske udlændingemyndigheders lokale afdelinger.

- Hvis man i Norge kan opdage ti, så kan man noget i Norge, som man ikke kan i Danmark, siger Karsten Lauritzen.

- Vi er nødt til at være klar over, at hvis det her sker i Norge, sker det med stor sandsynlighed også i Danmark, fordi vi normalt står højere på terroristernes liste end Norge.

Venstre-manden mener, at man er nødt til at overveje, om danske PET skal tage på lignende ture i Mellemøsten.

- Det kan være, at man kan lære noget af Norge, og at man skulle være mere opsøgende i forhold til, hvad der foregår i terrorområder, siger Karsten Lauritzen.

Terrorforskeren Magnus Ranstorp mener ifølge Kristeligt Dagblad, at der er en risiko for, at personer med tilknytning til ekstremistiske organisationer som Islamisk Stat er lykkedes med at smutte igennem sikkerhedsmuren - også i Danmark.

/ritzau/

 

Dagens Gossip