V-ordfører vil drøfte advokaters netadgang med minister

Det kan medføre praktiske problemer for landets forsvarsadvokater, at de fra 1. august ikke længere kan tage elektronisk udstyr med adgang til internettet med til møder med klienter i fængsler og arresthuse.

Det siger Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen, efter at forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen og Retspolitisk Forening har protesteret over udsigten til stramningen af reglerne.

- Det kan medføre praktiske problemer for forsvarsadvokaterne, og jeg er ikke døv over for indsigelserne. Det vil jeg godt have belyst lidt nærmere, og det tager jeg op med justitsministeren i den kommende uge, siger Preben Bang Henriksen.

Forsvarsadvokaterne mener, det er en alvorlig forringelse af deres arbejdsvilkår, at de ikke længere må tage elektronisk udstyr med netadgang med til møder med deres klienter.

Udstyret er nødvendigt, når der skal hentes sagsakter fra eksterne servere, og når der skal berammes retsmøder, påpeger Michael Juul Eriksen.

Stramningen af reglerne er vedtaget af Folketinget, der har ønsket at komme problemet med indsattes ulovlige brug af mobiltelefoner og kommunikationsudstyr til livs.

- Baggrunden for, at vi strammede op på reglerne, var dybest set terrorsagen med Omar El-Hussein (formodet gerningsmand bag skudangrebene i København i februar 2015, red.), hvor det viste sig, at det flød med mobiltelefoner og kommunikationsudstyr i danske fængsler.

- Det gjorde, at Justitsministeriet fremsatte en række lovforslag, herunder også forslag, der gør det vanskeligere at få kommunikationsudstyr og telefoner med ind i fængslerne, siger Preben Bang Henriksen.

- Men forsvarsadvokater er undtaget disse regler og må altså fortsat have deres PC med i fængsler og arresthuse, men altså uden netforbindelse, siger retsordføreren.

Spørgsmål: Er du enig med forsvarsadvokaterne i, at det er vitalt, at de fortsat har denne netforbindelse?

- Det kan det være i nogle sager, for eksempel tunge økonomiske sager med mange bilag, som skal forelægges den sigtede. I andre sager kan det være uden betydning.

- Vi må kigge på i hvor høj grad, det her er et praktisk problem, og det vil jeg gerne have Justitsministeriet til at undersøge, siger Preben Bang Henriksen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip