V: Regeringen vil ikke forhandle om terrortiltag

Venstre savner svar fra regeringen på, hvor stor regningen for øget terrorbekæmpelse i Danmark bliver, og hvor pengene skal komme fra.

Sådan lyder det fra Peter Christensen, finansordfører for Venstre.

- Regeringen ønsker ikke at have dialogen med Venstre og resten af blå blok. Vi er dybest set smidt ud af forhandlingerne, siger han til Ritzau.

Ifølge Venstre og resten af oppositionen skal diskussionen om, hvordan nye terrortiltag skal finansieres, foregå åbent i folketingssalen. Og ikke bag lukkede døre i Finansudvalget, hvor de hidtil har fundet sted.

Derfor har de borgerlige partier på et møde i Finansudvalget onsdag meddelt, at de fremsætter et beslutningsforslag om sagen, der nu skal behandles i folketingssalen.

Socialdemokraternes finansordfører Jesper Petersen mener, at de borgerlige partier dermed trækker beslutningen om et såkaldt terroraktstykke i langdrag.

Men det afviser Peter Christensen.

- Når Socialdemokratiet vil have, at det skal gå hurtigt, så er det fordi, de ikke vil have frem, hvad regningen reelt er, siger han.

- Og når vi ikke kan komme i dialog med justitsministeren under en almindelig, fredelig forhandling, så må vi jo trække debatten ned i folketingssalen, siger Peter Christensen.

Ifølge finansordføreren har Venstre stillet en række spørgsmål til regeringen om finansieringen af de kommende terrortiltag, som partiet ikke har fået svar på.

Venstre frygter, at pengene til terrorbekæmpelse og beskyttelse mod terror skal tages fra politiets øvrige arbejde, forklarer Peter Christensen.

Ifølge aktstykket ønsker regeringen, at finansiere antiterror-tiltag for 130 millioner kroner, hvoraf de 50 millioner er hentet fra "midler på politiets område". Dertil kommer, at regeringen ønsker at afsætte 20 millioner til beskyttelse af jødiske bygninger.

Både SF og Enhedslisten har tidligere tilkendegivet, at de ser positivt på regeringens ambition om at finansiere terrortiltag via et aktstykke. Terrortiltagene skal blandt andet give mere beskyttelse til jøder og andre truede grupper og personer i Danmark.

Hidtil har det set ud til, at der kunne skabes et flertal uden om blå blok bag de varslede tiltag for 2015.

/ritzau/

 

Dagens Gossip