V: Skatteminister skal kulegrave lækagesag

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) skal kulegrave, hvorfor Skat i 2013 brød en klokkeklar politisk aftale, så skatteminister Holger K. Nielsen (S) ikke blev spurgt, om han ville købe oplysninger om 12 danskere med skjulte formuer i en udenlandsk bank.

Det siger Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen.

Det strider mod en bred politisk aftale fra 2010 om, at skatteministeren skal afgøre tilbudte lækager og måske betale for oplysningerne.

- Det er meget alvorligt, at Skat tilsidesætter en klokkeklar politisk aftale. De har ikke sørget for, at oplysningerne blev lagt på politikerens bord. Der ligger en kæmpe forklaringsopgave hos Skat, siger Torsten Schack Pedersen.

Han vil ikke udelukke, at Skat skal granskes ved en uvildig advokatundersøgelse. Det kræver Enhedslistens skatteordfører, Frank Aaen, men Benny Engelbrecht afviser.

- Det vil jeg bestemt ikke udelukke. Men skatteministeren må i første omgang komme med en grundig redegørelse. Så må vi vurdere, om det giver anledning til at gå videre, siger Torsten Schack Pedersen.

Politiken har dokumenteret, at Skat i årevis ignorerede en liste med flere hundrede danske kunder i den store britiske banks HSBCs afdeling i Schweiz, og at Skat forsøgte at skjule sin passivitet.

Venstre skatteordfører vil ikke kommentere, om sagen bør få konsekvenser for ansatte i Skat.

- Jeg forstår godt, hvis danske skatteydere siger: Hvad foregår der? I 10-15 år har vi taget bunker af initiativer for at skærpe indsatsen mod folk, som snyder i skat og ulovligt placerer formuer i udlandet, siger Torsten Schack Pedersen.

De Konservatives gruppeformand, Brian Mikkelsen, kræver også en undersøgelse.

- Hvorfor Skat ikke reagerede i første omgang, må undersøges til bunds. Og så skal vi have sikkerhed for, at det ikke gentager sig, skriver han på Facebook.

/ritzau/

 

Dagens Gossip