Våbensmugler fældet i ulovlig agentaktion

Selv om en svensk mand slæbte en taske med militære våben til København, har han mandag i Højesteret krævet frifindelse.

Hvis det ikke havde været for en amerikansk politiaktion, som er ulovlig efter danske regler, ville han nemlig aldrig være taget af sted med tasken, har mandens forsvarer slået fast.

På grund af den ulovlige metode bør han ikke straffes, lyder påstanden.

I tasken lå en panserværnsraket og en fuldautomatisk AK 47-riffel. I Rødovre stod en forklædt agent fra Politiets Efterretningstjeneste klar til at tage imod tasken.

Til de fem dommere i Højesteret sagde den trinde 49-årige stockholmer, at PET ikke respekterer menneskerettighederne i samarbejdet med amerikanske myndigheder.

- Retssagen har været fejlagtig fra begyndelsen til enden, sagde han, der har erklæret, at han ikke anede, hvad tasken indeholdt.

Det var i april 2011, at han rejste til Danmark med sportstasken. Opgaven havde han fået af sin bekendte i Stockholm, restauratøren Paul Mardirossian.

Forinden havde Mardirossian lagt planer om indsmugling af kokain fra Sydamerika til Sverige. Hans modpart i handlen krævede militære våben som betaling for narkotikaen, og en vareprøve på våbnene skulle leveres i Danmark. Denne mand viste sig dog siden at være agent for det amerikanske politi.

Ifølge dansk lov må politiet ikke lokke folk til at begå lovovertrædelser eller at forøge omfanget af forbrydelser.

Og over for Højesteret har rigsadvokat Ole Hasselgaard da også erkendt, at den amerikanske agent sandsynligvis har handlet i strid med danske regler.

Men det bør ikke få konsekvenser for vurderingen af våbensmuglingen, for agenten havde ikke direkte kontakt med den 49-årige, lød det.

- Der er ikke noget som helst stødende i at straffe tiltalte, sagde Ole Hasselgaard.

Helt anderledes var vurderingen fra den 49-åriges forsvarer:

- Det må være afgørende for befolkningens tillid til statsmagten i et demokratisk samfund, at man ikke bringer borgerne i frygt for, at staten lægger fælder for dem, sagde advokat Gunnar Homann.

- Så nærmer vi os retstilstanden i diktaturer og regimer, vi ikke ønsker at sammenligne os med. Og det må gælde, uanset om agenten har haft en direkte eller indirekte kontakt, tilføjede han.

Østre Landsret har tidligere idømt svenskeren fængsel i tre år. Da han ikke direkte var blevet lokket til våbentransporten af den amerikanske agent, skulle han dømmes i fuldt omfang, mente landsretten.

Højesteret afsiger dom 9. januar.

/ritzau/

 

Dagens Gossip