Vaccine-bivirkninger: Så mange indberetninger har Lægemiddelstyrelsen modtaget

Foto: Shutterstock.com

Lægemiddelstyrelsen oplyser, hvor mange indberetninger om formodede bivirkninger ved brug af coronavaccinen fra Pfizer/BioNTech, de har modtaget.

Ligesom al anden medicin kan COVID-19-vacciner have bivirkninger. Det afgørende er, at de bivirkninger, vaccinerne kan give, ikke må være værre end de symptomer og den sygdom, som vaccinerne skal forebygge.

Læs også

Det gik ikke: Landmand søger kærlighed-par er gået fra hinanden

Sådan skriver Lægemiddelstyrelsen på sin hjemmeside.

Over 100.000 danskere er vaccineret med BioNTech/Pfizers vaccine Comirnaty, og indtil videre har styrelsen modtaget 665 sager om vaccinebivirkninger.  Ud af de 665 sager er 117 undersøgt pr. 13. januar 2021. 

De fleste er ikke-alvorlige og kendte. Herudover 8 tilfælde af alvorlige allergiske reaktioner og 5 dødsfald. En sammenhæng mellem vaccinen og dødsfaldene er mindre sandsynlig, oplyser Styrelsen i en pressemeddelelse.

Fem indberetninger om dødsfald vurderet

Lægemiddelstyrelsen har – ligesom i andre lande – modtaget indberetninger om dødsfald efter vaccination.

Lægemiddelstyrelsen har foreløbigt vurderet 5 ud af 11 indberetninger, der omhandler dødsfald i tiden omkring vaccination. I alle fem tilfælde er det Lægemiddelstyrelsens vurdering, at det er mindre sandsynligt, at der er sammenhæng med vaccinen, og at det er overvejende sandsynligt, at dødsfaldene skyldes andre forhold.

"Det er helt som forventet, at der vil blive indberettet dødsfald efter vaccinationer, fordi det er de ældre og svageste, der vaccineres først. Det betyder ikke nødvendigvis, at dødsfaldene skyldes vaccinen. Man skal altid afveje risikoen for vaccinebivirkninger overfor risikoen for at blive syg, hvis man ikke vaccineres. For skrøbelige borgere kan begge dele have alvorlige konsekvenser", siger chef i Lægemiddelstyrelsen, Tanja Erichsen.

Du kan læse hele pressemeddelelsen fra Lægemiddelstyrelsen her. 

Læs også

TV 2-kendis afslører: Dropper ud

 

 

 

 

 

Dagens Gossip