Væksten i dansk økonomi bremser op

Der kommer ikke helt så meget gang i den danske økonomi, som OECD tidligere har ventet.

Forventningerne til væksten i bruttonationalproduktet er nu på på 0,3 procent i år og 1,6 procent til næste år mod tidligere forventninger på 0,4 procent i år og 1,7 procent i 2014.

For Danmarks vedkommende rummer rapporten ikke de store overraskelser, mener Arbejdernes Landsbank.

- Det tempo, man ser økonomien bevæge sig i, minder ikke om tempoet i et 100-meter-løb, siger bankens cheføkonom Lone Kjærgaard.

- Men økonomien får alligevel så meget momentum hen ad vejen, at det er tilstrækkeligt til at beskæftigelsen vil stige i 2014 og ledigheden gradvist vil blive påvirket i positiv retning, siger hun i en kommentar til tallene.

Hun mener, det er svært at være grundlæggende uenig i OECD's vurdering af dansk økonomi.

- Mange nøgletal har på det seneste vist, at økonomien bevæger sig i den rigtige retning. Ikke mindst er tilliden blandt forbrugerne vendt rundt, og det så vigtige boligmarked blevet mere stabilt, siger Lone Kjærgaard.

Finansminister Bjarne Corydon (S) peger på, at OECD's nye tal for væksten i bruttonationalproduktet ligger på linje med regeringens økonomers skøn.

- OECD's mindre nedjustering forklarer de blandt andet med et mindre forbrug i husholdningerne end de tidligere skønnede, siger han i en kommentar.

- Regeringen har gjort meget for at holde hånden under privatforbruget, for eksempel med en skattereform, der giver helt almindelige fabriksansatte, sygeplejersker og butiksansatte en skattelettelse, siger ministeren.

- Vi har også forlænget og udvidet boligjobordningen. Alt sammen bidrager det til at understøtte det stemningsskifte, vi oplever i disse måneder, siger Bjarne Corydon.

OECD udgiver hvert halve år rapporten, World Economic Outlook. Rapporten indeholder makroøkonomiske prognoser samt politiske anbefalinger for de enkelte medlemslande.

/ritzau/

 

Dagens Gossip