Vælgere i tvivl om DF bør gå i regering

Dansk Folkeparti (DF) skal ikke i regering efter næste valg.

Sådan har mantraet lydt fra partiformand Kristian Thulesen Dahl sommeren igennem.

Alligevel mener lidt mindre end hver tredje vælger, at partiet bør gå med i en regering, hvis blå blok har flertal efter det kommende valg, som skal afholdes senest 14. september 2015.

Det viser en ny måling, som Voxmeter har foretaget for Ritzau, blandt 1072 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år.

Her svarer 32 procent af de adspurgte ja til spørgsmålet, om DF bør deltage i en eventuel blå regering. Endnu flere - 38 procent - svarer dog nej, mens næsten lige så mange, 30 procent, svarer "ved ikke".

Og det afspejler på fin vis det dilemma, som partiet står i, mener politisk kommentator ved Dagbladet Børsen, Helle Ib.

- Det er et tema, som vil vende tilbage rigtig mange gange frem til valget, uanset hvor meget Thulesen Dahl afviser det, Men jeg hælder til, at det ikke kommer til at ske, forklarer hun til Ritzau.

I hendes øjne er afvisning fra folkepartiet resultatet af en afvejning mellem risikoen for at få udvandet sine mærkesager gennem kompromiser i et regeringssamarbejde, og risikoen for at miste vælgere, som ikke vil stemme på et parti, der ikke går efter magten.

- DF vil komme under pres både fra vælgerne og fra dele af eget bagland, som vil spørge: Hvorfor skal et stort parti ikke søge den ultimative magt, påpeger Helle Ib med henvisning til at DF nærmer sig Socialdemokraterne og Venstre i meningsmålingerne og uddyber:

- Ved næste valg kan Thulesen Dahl komme til at stå på en bjergtinde, hvor partiet har gennemført en succesfuldt generationsskifte og sikret sig en historisk opbakning. Og kommer den situation overhovedet igen?

Alligevel tror kommentatoren på, at partiet kan fastholde sin opbakning, selvom man takker nej til en regering.

- Det lyder meget, meget ædelt at sige, at man ikke er interesseret i ministerposter, men kun i at få indflydelse. Så den tror jeg, at vælgerne vil købe, vurderer Helle Ib.

/ritzau/

 

Dagens Gossip