Værst for kvinder: Nu rammer vinterdepressionerne

Aller Media

|

09/09/2013

Dagens topnyheder

De lyse aftener på terrassen er ved at være forbi, og det er snart helt mørkt, når man står op om morgenen.

Det bliver mørkere, og flere og flere rammes af depression.

Omkring fem pct. af den danske befolkning lider af vinterdepression, og på trods af navnet begynder symptomerne faktisk allerede her fra efteråret.

I Danmark er det især kvinder, som rammes af depressioner – faktisk er helt op mod 75 pct. af de vinterdepressionsramte kvinder.

- Der er nok mange faktorer, som spiller ind her, men det er først og fremmest manglen på lys, som gør os deprimerede om efteråret og vinteren, forklarer Christine Otterstad, der er livsstilscoach hos KK.no.

Se, hvordan du mindsker risikoen for depression med sex på Q.dk.

Dyrk motion og spis sundt

Har du først mærket tegn på en vinterdepression, er det vigtigt, at du styrer uden om den negative tankegang, så du ikke ender i trøstespisning og inaktivitet, siger livsstilseksperten. Herudover er det vigtigt, at man holder sig fysisk aktiv og træner ofte, da det er med til at modvirke depressionen.

- Kosten er også meget vigtigere, end man tror, og den har meget at sige for humøret. Det kan også hjælpe at købe en sollyslampe, som du sidder med en times tid hver dag, eller du måske tager en afslappende ferie sydpå, råder Christine Otterstad.

Hun forklarer, at det vigtigste altså er at erkende, man har en begyndende vinterdepression og herefter reagerer på det.  Kom op af sofaen og lav noget, der giver dig energi, lyder rådet.

- Du kan gøre alt fra at mødes med gode venner til at købe farverige pudebetræk til dine sofapuder. Det vigtigste er, at du gør noget og ikke bare sidder inde og venter på, at depressionen skal gå over af sig selv, siger hun.

Få 8 konkrete tips til, hvordan du kan undgå vinterdepression på Femina.dk.

Tegn på vinterdepression kan være:

- Træthed

- Øget søvnbehov

- Manglende lyst til at lave noget

- Øget madlyst, særligt til sødesager

- Du orker ikke at være social

- Depressive tanker

- Følelsen af at være utilpas

- Energiløs

- Trist

Af Mia Qvist Scheelsbeck, NewsDesk, Aller Media