"Valg-fie" er forbudt - men reelt set straffrit

Står du i stemmeboksen og bliver fristet til lige at dokumentere, at du har gjort din borgerpligt og smide et foto af den afkrydsede stemmeseddel på Facebook eller Twitter, så tænk dig om en ekstra gang.

Der er nemlig stemmehemmelighed i Danmark, så det er faktisk forbudt at vise andre, hvad man har stemt, oplyser Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Tager du alligevel en "valg-selfie", eller "valg-fie", skulle man måske kalde det, og deler den med andre, skal du dog ikke frygte, at din stemme vil blive fisket op af urnen igen, og du vil heller ikke modtage en bøde.

Der kan dog vanke en reprimande, oplyser ministeriets valgkonsulent Christine Boeskov.

- Det vil være i strid med stemmehemmeligheden, som følger af folketingsvalglovens paragraf 48, stk. 3, hvoraf det fremgår, at vælgeren skal sammenfolde sin stemmeseddel efter stemmeafgivningen, så ingen kan se, hvorledes vælgeren har stemt, skriver hun i en mail.

- Det er imidlertid ikke strafbart på denne måde at bryde stemmehemmeligheden, skriver hun videre.

- Valgstyrerne kan gribe ind med en henstilling om at overholde stemmehemmeligheden i de tilfælde, hvor valgstyrerne bliver bekendt med, at en vælger vil tage et billede af sin udfyldte stemmeseddel, oplyser Christine Boeskov.

Hvis du derimod tegner på din stemmeseddel, sætter kryds ud for flere kandidater eller skriver noget på den, bliver stemmesedlen erklæret ugyldig.

/ritzau/

 

Dagens Gossip