Valgdeltagelsen stiger i udsatte boligområder

Flere beboere end tidligere fra lejligheder i udsatte boligområder som Mjølnerparken i København, Solbakken i Odense og Gellerup i Aarhus var i stemmeboksen ved dette kommunalvalg.

I 36 ud af 37 udsatte boligområder i hele landet er valgdeltagelsen steget, siden det forrige kommunalvalg. Det viser tal fra fagbladet Boligen.

- Tallene tyder på, at de udsatte grupper rent faktisk har stemt i større udstrækning, end de gjorde ved det seneste valg i 2009, siger Yosef Bhatti, valgforsker ved Københavns Universitet.

- Ud fra et ideal om, at alle befolkningsgrupper skal deltage i demokratiet, er det positivt, at de i hvert fald klarer sig lige så godt som gennemsnittet, så ulighederne i demokratiet ikke øges.

Forskeren understreger, at det er svært at vide, om det er kampagner rettet mod udsatte grupper eller en generel tendens i befolkningen, der er årsag til stigningen.

Ved dette kommunalvalg steg valgdeltagelsen generelt med syv procentpoint. I omkring en tredjedel af de udsatte boligområder steg valgdeltagelsen mere end gennemsnittet.

Største var stigningen i Sundparken i Horsens, hvor valgdeltagelsen steg med 14 procent. Også på Sebbersundsvej i Aalborg, i Hørgaarden og på Lundtoftegade i København steg valgdeltagelsen med over 10 procent.

- Beboerne i udsatte boligområder har typisk haft en markant lavere valgdeltagelse end resten af befolkningen. Særlig blandt indvandrere var der et stort fald op til kommunalvalget i 2009, siger forskeren.

- Nogle områder nærmede sig ved valget i 2009 en valgdeltagelse på en tredjedel. Så er man ved at have et område, som fuldstændig har isoleret sig fra det kommunale demokrati. Derfor er det positivt, at de ser ud til at have stemt, fortsætter han.

Kun i Vollsmose stemte færre ved dette valg end for fire år siden, ifølge Boligens tal. Her faldt valgdeltagelsen med næsten fire procent og landede på 49 procent.

På landsplan stemte 72 procent af befolkningen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip