Valgforsker: SF kan rejse sig fra vælgertæsk

Der venter SF en mere end almindeligt vanskelig opgave med at få genrejst partiet. Men det er ikke umuligt.

Sådan lyder vurderingen fra Rune Stubager, professor i statskundskab og valgforsker ved Aarhus Universitet, efter at SF i en ny meningsmåling søndag står til blot 2,4 procent af stemmerne.

- Det er en særdeles udfordrende situation, SF står i, og man kan godt kalde det en vælgermæssig krise, siger Rune Stubager.

Han peger på den seneste tids offentlige skænderier om regeringsdeltagelse og salg af Dong Energy-aktier til Goldman Sachs som årsag til den syngende vælgerlussing. Stridigheder, der endte med Annette Vilhelmsens formandsexit og SF's farvel til regeringssamarbejdet.

Med opbakning fra 2,4 procent af vælgerne ifølge meningsmålingen, som Voxmeter har foretaget for Ritzau, er SF tæt på spærregrænsen.

Men med den rette medicin kan partiet godt rejse sig, vurderer Rune Stubager.

- Det vil handle om at holde op med at skændes indbyrdes, enes om en ny formand og enes om en ny politik, som man slutter op om i offentligheden hele vejen rundt. Det er den akutte blødning, der kan stoppes på den konto.

- Derefter bliver det et spørgsmål om at få sig placeret rigtigt i forhold til det hul, der er mellem Enhedslisten og Socialdemokraterne. Men det er ikke nemt, fordi Enhedslisten også har bevæget sig et stykke mod højre på det seneste, mener professoren.

Ved det seneste valg i efteråret 2011 fik SF 9,2 procent af stemmerne og stillede sig langt fra tilfreds. Kommer partiet i nærheden af det niveau ved et kommende valg, skal det dog prise sig lykkeligt, lyder analysen.

- Det bliver nok vanskeligt at nå tilbage til niveauet ved det seneste valg, men mindre kan jo også gøre det.

- Se, hvor hurtigt det er gået tilbage for SF, og hvor hurtigt det er gået frem for Dansk Folkeparti. Der er nogle muligheder, men det kræver, at der kommer ro på, siger Rune Stubager.

/ritzau/

 

Dagens Gossip