Valgforskere: Vælgernes tillid til Løkke smuldrer

admin

|

14/10/2013

Dagens topnyheder

Det har været nogle ubehagelige uger for Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, og for Venstre.

Nu viser den tredje politiske måling på kort tid, at Venstre går tilbage. Denne gang til det laveste niveau siden folketingsvalget i september 2011. De tre mandater, Venstre mister, går til Socialdemokraterne i den nye Voxmeter-måling.

Og vi har næppe set det fulde omfang af vælgerreaktionerne, vurderer valgforsker lektor Rune Stubager fra Aarhus Universitet.

- Det her er den første måling, der har rejsesagen med, men vel næppe med fuld kraft, fordi en stor del af målingen er samlet ind, inden rejsesagen nåede sit højdepunkt sidst på ugen. Vi har til gode at se, om det rykker endnu mere, siger han.

Tre sager har svækket tilliden hos nogle af Venstres vælgere: Det anonyme brev til Skattesagskommissionen, Lars Løkkes dyre rejser på første klasse og diskussionen om, at 2000 kroner ikke er noget særligt stort beløb - blot hvad et par sko koster.

- De sager kan være med til at undergrave det, som oppositionen et stykke af vejen har spillet på, nemlig fordelen ved Lars Løkke frem for Helle Thorning-Schmidt (S).

- Han var "lille Lars fra Græsted", der, som han selv har sagt det, er en slags hverdagsekspert, mens Helle Thorning var sådan en verdensfjern overklasseperson med dyre vaner, siger Rune Stubager.

Men det undergraves af hans adfærd, mener Rune Stubager. Også diskussionen om nulvækst kan have flyttet vælgere fra Venstre til Socialdemokratiet.

- Det, der ligger i nulvæksttankegangen er, at der er brug for at spare i den offentlige sektor. Hvis man gerne vil overbevise befolkningen om, at der er brug for mådehold i den offentlige sektor, så er det ikke så godt selv at rejse på første klasse, sige han.

Valgforsker og professor Karsten Møller Hansen, Københavns Universitet, mener ligeledes, at partiets tilbagegang viser, at nogle vælgere ikke længere har tillid til Lars Løkke Rasmussen.

- I og med at Venstre har været tilbageholdende med at komme med politiske budskaber, så bygger vælgernes grund til at stemme på Venstre meget på tillid, siger Karsten Møller Hansen og fortsætter:

- Derfor slår sådan en sag ekstra hårdt, når tilliden svækkes. Der er ikke noget politik i det her. Den har været helt den samme hele tiden. Men det er tillidsbrud i forhold til de vælgere, der syntes, at det var arrogant at kaste om sig med offentlige penge.

/ritzau/