Valghærværk overrasker ikke politiet

Det kommer ikke bag på Københavns Politi, at der bliver begået hærværk mod valgplakater.

Det siger den centrale efterforskningsleder hos Københavns Politi, Kenneth Jensen.

- Det er noget, vi har set tidligere ved både folketingsvalg og andre valg. Om det så bliver mere eller mindre omfattende ved dette valg, det er jeg ikke i stand til at svare på.

- Vi behandler sagerne som alle andre hærværkssager, men det betegnes som politisk motiveret hærværk, fordi det begås mod valgplakater, siger han til Ritzau.

Hærværket kan straffes med bøde eller fængsel i op til halvandet år.

En af dem, der har været ramt af hærværk, er De Konservatives Rasmus Jarlov. Angiveligt er 700 af hans valgplakater blevet pillet ned i København i løbet af weekenden.

Ifølge kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus er det et tilbagevendende fænomen, der typisk hører til i byerne, men det er ikke nødvendigvis store koordinerede aktioner.

- Mange gange er det nok lidt tilfældigt, hvem det kommer til at gå ud over, når nogen lørdag nat eller morgen får lyst til at ødelægge nogle plakater.

- Ser man på større systematiske forfølgelser af en bestemt kandidat eller parti, så kan det selvfølgelig godt være udtryk for noget meget bevidst.

- Hvis du har nogle meget profilerede politikere eller borgmestre, så kan der være borgere, som føler, de har gjort deres arbejde for dårligt, siger Roger Buch.

Kommunalforskeren understreger, at det ikke er et område, som er blevet undersøgt til bunds.

De Radikales Anna Mee Allerslev, der er beskæftigelses- og integrationsborgmester, er også blevet udsat for plakathærværk på Nørrebro. Fremover vil hun overveje, hvor hun skal hænge sine plakater op, siger hendes kampagneleder, Toke Helmø.

- Vi har tidligere oplevet valgplakater, der er blevet fjernet de samme steder. Vi må begynde at se nærmere på, hvor vi hænger dem op, hvis de bliver ved med at forsvinde, siger Toke Helmø, der anslår, at hver valgplakat koster cirka 20 kroner.

Hos Liberal Alliance i Odense har man ikke taget forbehold over for, hvor man hænger plakaterne op.

- Vores plakater hænger typisk ved de store indfaldsveje, men vi har for eksempel også nogle plakater i Vollsmose, siger Preben Bremholm, der er formand for partiets lokalforening i Odense.

/ritzau/

 

Dagens Gossip